A dalai láma fogadta a Tibetben tartózkodó magyarokat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

intotibet.com
Tenzin Gyatso, a XIV. dalai láma

A Lhaszában tartózkodó magyarokat tegnap a nyári palotában fogadta a dalai láma. Sűrű erdőn kellett keresztül hajtanunk, amíg elérkeztünk a díszes épületcsoporthoz, ahol a lámák sorfala között jutottunk be a fiatal istenkirály fogadószobájába. A dalai láma rendkívül melegen fogadott bennünket. Vajas süteményekkel és teával kínált, érdeklődött az út nehézségeiről, s válaszolt kérdéseinkre. Kijelentette, hogy Tibet békés felszabadítása óta gyökeres és kedvező változások történtek a tibeti nép életében. Most lehetővé vált, hogy Tibet átugorja a kapitalista fejlődési fokot és egyenesen szocialista társadalommá fejlődjék. Addig azonban még sok nehézséget kell legyőzni - tette hozzá.

Beszéltünk Kőrösi Csoma Sándor áldozatos életéről és munkájáról. Az utódoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniök - mondotta a dalai láma -, mint amilyeneket Kőrösi Csoma Sándor tehetett, hogy Magyarország és Tibet között a kulturális kapcsolatokat megteremtsük és aztán kiszélesítsük, sőt, gazdasági és politikai kapcsolatainkat is kifejlesszük.

A magyar gyártmányú Csepel teherautók bírták a tibeti tempót




A magyar küldöttség ezután átadta ajándékát, egy magyar gyártmányú magnetofont. A dalai láma nagy érdeklődéssel és örömmel fogadta az ajándékot, és a délután folyamán viszonozta is azt. A Csepel hegyi kocsikkal ma, október 4-én indulunk tovább a pancsen láma látogatására. A csoport előreláthatólag vasárnap indul Pekingbe.


Patkó Imre - Rév Miklós

Korábban a Szabad Neten:

Ötezer méteres tibeti hegyek útjain próbálják ki az új Csepel teherautót