Szili Budapest téli felkészüléséről

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Budapest téli felkészülése

A közellátás, fűtőanyag, gáz és közlekedés problémái
Szili tanácselnökhelyettes sajtófogadásán

Kedd délelőtt Szili Géza, a fővárosi tanács vb-elnökhelyettese sajtófogadást tartott. Az újságírók kérdésére elmondta, hogy ellátási kilátásaink általában kedvezőek, bár egyes élelmiszercikkekben várható némi zökkenő. Húsból és húskészítményekből a negyedik negyedévben 1260, 1957 első negyedében pedig 1220 vagon kerül forgalomba. Tekintve, hogy a külső kerületek lakói a tavalyinál több sertést hizlalnak, a fenti mennyiség elegendőnek ígérkezik, bár a múlt év utolsó negyedében 1315 vagon húst adtak el az üzletekben. Zsírból 500, illetve 430 vagont kapnak a boltok az utolsó évnegyedben, valamint 1957 első három hónapjában. Burgonyából 2000, vöröshagymából 120 vagonnal tárolnak a tavalyi 1830, illetve 63 vagonnal szemben. Tej-, tejtermék- és cukorellátásunk zavartalan lesz. Tojásból mintegy hatmillióval többet tartósítanak, mint az elmúlt esztendőben.


A fővárosi tanács elsőrendű feladatának tekinti a lakosság gázszükségletének biztosítását. Ehhez azonban szükséges, hogy a háziasszonyok, akik a gáztermelés 58 százalékát használják fel, szintén takarékoskodjanak. Az elromlott gázkészülékek kijavításának meggyorsítására a Gázszolgáltató Vállalat nyolc tehergépkocsit kap. Az áramellátásban - mint hangoztatta az elnökhelyettes -: a Bánya- és Energiaügyi Minisztérium szerint nem lesz korlátozás.


Nagyobb havazás esetére a köztisztasági vállalatok szerződést kötöttek a FŐTEFU-val, emellett kijavították a 85 hóekét. A síkos utcák felszórására 7000 köbméter szóróanyagot helyeznek el a város különböző pontjain. A főváros tisztaságának egyetlen biztosítéka a gépesítés. De sokat tehetnének a tisztaság érdekében a járókelők és a rendőrség is segíthetné ebben a főváros munkáját.


villamosok.hu
A Kerepesi út Baross téri torkolata 1953 körül, középen a metró építési területével. Jobbra egy 73-as trolibusz az Izabella utca felé menet.

Az ingatlankezelő vállalatok új szervezete az elnökhelyettes szerint sokat javít a lakosság igényeinek kielégítésében. Szólt még a közlekedési dolgozók munkaidő-beosztásáról. Most tanulmányozzák, hogyan lehetne ezt a 21 000 villamos- és 6000 autóbuszdolgozót érintő kérdést - az osztott munkaidőt - kielégítően rendezni. A kórházak férőhelyeiről, gyógyszer- és élelmiszerellátásról szólva az elnökhelyettes megemlítette, hogy csak a tbc-betegek ellátási normája javul egy forinttal. Az iskolai tantermek száma mindössze 114-gyel nő a jövő évben.


A Vígszínház 1957. októberre elkészül. A tervek szerint - tette hozzá óvatosan az elnökhelyettes.Még ebben az évben 79-es jelzéssel új trolibusz indul a Váci út és Baross tér, illetve a Nefelejcs utca között. Az ésszerűsítés során felszabaduló épületek egy részét lakásra, zömében azonban oktatási és egészségügyi célokra használják fel. Végül az elnökhelyettes elmondta, hogy 1957 nyaráig legalább háromezer csökkent munkaképességű számára biztosít munkát a helyiipar.


(ábel)

A Keleti pályaudvar környéke a troliközlekedés központjává vált, de a vonalak kialakulása több ütemben történt csak meg. Először a 73-as érte el a Keleti pályaudvart Kerepesi úti oldalát, hozzá csatlakozott a 76-os 1955-ben. A tér másik oldalán 1957-ben szerveződött meg a troliforgalom, ekkor indult a 78-as és 79-es vonal - kezdetben egy helyről a Bethlen Gábor utcából./villamosok.hu/