Kihirdették a Liszt-verseny eredményeit

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép


Bacher Mihály nyerte el a második díjat

Szombaton, a késő éjszakai órákban hozta meg döntését a nemzetközi Liszt Ferenc-zongoraverseny bíráló bizottsága a győztesekről.


Első díjat (30 000 forintot) nyerte Lev Nyikolajevics Vlaszenko (Szovjetunió), a második díjat (20 000 forint) Bacher Mihály (Magyarország), a harmadik díjat (10 000 forint) egyenlő arányban megosztva Lazarij Berman (Szovjetunió) és Liu Shi-kun (Kína) nyerte el.


Lazarij Berman és Liu Shi-kun részére a zsűri a IX., illetőleg a VI. rapszódia eljátszásáért külön díjat (5000-5000 forintot) ítélt meg.




A 4., 5., 6., és 7. helyezést (egyenként 6000 forintos díjjal) Jurij Szurenovics Ajrapetjan (Szovjetunió), France Clidat (Franciaország), Anton Dikov (Bulgária) és Valerij Boriszovics Vasziljev (Szovjetunió) érte el. A Liszt Ferenc-zongoraverseny díjait, valamint a Liszt-érmeket, diplomákat és jutalmakat szeptember 24-én, hétfőn este 7 órakor, az Erkel színházban ünnepélyesen osztják ki. Az ünnepségen a győztesek este 8 órakor kezdődő hangversenyének jegyével lehet részt venni. (MTI)

Vásáry Tamás zongoraművész - "Itt voltak a szovjetek is, négyen: a Berman, aki tényleg nagyszerű technikus volt, és Vlaszenko, aki meg is nyerte a versenyt. De a másik kettő, akinek a nevére már nem is emlékszem, egyáltalán nem voltak jók, a mi magyarjaink náluk jobbak voltak. Mikor a középdöntőnek vége volt, megtudtuk, hogy a döntőbe csak két magyar jutott be, az egyik a Bacher Misi, aki valódi művész volt. Valahogy a levegőben volt, hogy itt, ha valami nem történik, akkor bizony az első négy helyet a szovjetek szerzik meg, és aztán valahol a mezőny végén ott leszünk mi is, magyarok. Akkor én a fejembe vettem - noha sosem voltam egy forradalmár típus - hogy ezt most nem fogom annyiban hagyni, és megszerveztem egy tüntetést a magyarok mellett, és a szovjetek ellen. De nem a jó szovjetek, hanem a rossz szovjetek ellen. Megegyeztünk, hogy egy jelre majd elkezdünk fütyülni, vagy tapsolni. Az első ilyen demonstráció után, a szünetben Hernádi Lajossal, a tanárommal találkoztam a folyosón, és azt mondta a Hernádi nekem, hogy ezért valakinek felelni kell..." (Századunk, mtv) A tüntetésre végül nem került sor, és nagy meglepetésre Bacher Mihály második lett.