Magyarország B - Szovjetunió B 2:0 (0:0)

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Győzelem Budapesten is



A Népstadion 35000 főnyi nézőközönsége a moszkvai győzelem hallatára idehaza is magyar győzelmet várt. Bár mindenki tudta, hogy a szovjet B-válogatott alig valamivel gyengébb játékerőt képvisel, mint az A-csapat, mégis reménykedtek a magyar együttes győzelmében.


Magyarország: Danka - Buzánszky, Várhidi, Sárosi - Szojka, Dékány - Budai, Szusza, Palotás, Vilezsál, Fenyvesi.


Szovjetunió: Ivakin - Keszarjev, Krizsevszkij, Kuzsnyecov - Beca, Szoljev - Agapov, Fedoszov, Mamedov, Beljajev, Rizskin.
Játékvezető: Damjani (Jugoszlávia).


Az első félidőben rögtön a magyar csapat támadott, a 3. percben Budai lövését már csak a kapufa mentette. A szovjet együttes az első 10 perc után erősítette és ekkor volt dolga a magyar hátvédhármasnak. A félidő közepétől ismét a magyar csapat vette át játék irányítását, de csatársorunk képtelen volt áttörni a jól romboló szovjet védelmet. Különösen a belső játék erőltetése miatt volt meddő a csatársor. A 40. percben Fenyvesi szép beadását Szusza közvetlen közelről a kifutó kapus mellett fejelte kapura. Már mindenki gólt kiáltott, de Ivakin bravúros hátravetődéssel szögletre tolta a labdát.


A második félidőben a szovjet csapat cserét határozott el. Szokoljev helyett Maszljonkin lett a fedezet. A félidő elején nagy erővel támadott a szovjet csapat. Különösen a balszárny, Beljajev és Rizskin vezetett sok szép támadást, de a befejezések nem sikerültek.

Negyedóra elteltével a játék képe alaposan megváltozott. A magyar csapat nagy fölénybe került és szinte kapujához szögezte ellenfelét.


Néhány perc múlva vezetéshez jutott a magyar csapat. Egy hosszan előreívelt labdára Budai futott nagy lendülettel, de az ötösön két szovjet védőjátékos elkaszálta. A játékvezető 11-est ítélt, amelyet Buzánszky értékesített, 1:0. Néhány perccel később Fenyvesi a mérkőzés legnagyobb gólhelyzetét hagyta ki. Tovább támadott a magyar csapat, a 70. percben megszületett a magyar csapat második gólja. Egy hosszan előreívelt labdára Vilezsál remekül futott el és kapából, 16 méterről félmagasan, a megdermedt kapus mellett a hálóba vágta a labdát, 2:0. Tíz perccel később ismét Fenyvesi előtt nyílt gólszerzési alkalom, a balszélső azonban 15 méterről fölé lőtt. A játékidő utolsó részében a magyar csapat láthatóan az eredmény tartására törekedett.


A magyar B-válogatott sok balsiker után végre, igen nehéz ellenféllel szemben megérdemelt győzelmet aratott. A győzelmet a magyar csapat elsősorban jobb technikai felkészültségének és különösen a második félidőben mutatott lelkes, gólratörő játékával köszönheti.


A szovjet csapat játéka csalódást keltett. Különösen az volt a meglepő, hogy a második félidő közepére a legtöbb játékos kifulladt és a magyarok erőnléti fölénybe is kerültek.

(Tudósítónktól.)