Megkezdődött a Liszt-zongoraverseny második válogatója

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép


Szeptember 14-én a Zeneművészeti Főiskola nagytermében megkezdődött a nemzetközi Liszt-zongoraverseny II. válogatója. Mint a Szabad Nép már megírta, a versenynek ebben a szakaszában - az eddigi nemzetközi versenyek gyakorlatától eltérően - valamennyi versenyző még egyszer játszik, s csak azután hirdetnek eredményt. Ha tehát valaki az I. válogatón esetleg gyengébben szerepelt, most még módja van javítani az eddigi pontszámán.

A résztvevők általános művészi felkészültsége igen alapos




A versenyen az újabb sorsolás szerint pénteken elsőként Azim Lewis (India), majd Yehuda Wolf (Izrael), Maurice Bianchot, Blandine Crosti (Franciaország), Philip Challis (Anglia), Anton Dikov (Bulgária), Valerij Vasziljev, Lazarij Berman (Szovjetunió), Ujvári Béla (Ausztria), Herbert Drechsel (Német Szövetségi Köztársaság), Setrak Yavruyan (Törökország), Papp Zoltán, Tleki Lajos, Deutsch Lajos, Losonczi Andor, Balázsfay Atilla és Miskolczi Margit (Magyarország) lépett a bíráló bizottság elé.


Dr. Eduard Ritter von Liszt, a kortárts, szemtanú és rokon (középen)

A II. válogatón minden versenyző egy "kötött" és egy szabadon választott művet szólaltat meg. A kijelölt mű Liszt egyik késői alkotása, a Sunt lacrymae rerum: szabadon választott műként a legtöbb versenyző a Mefisztó-keringőt játssza.


Most, hogy a verseny a második fordulóhoz érkezett, elmondhatjuk már, hogy a résztvevők általános művészi felkészültsége igen alapos, számos művész teljesítményét köszönti a zongorajáték befejezése után a közönség lelkes tapsa vagy éppen hangos óvációja. Elmondhatjuk azt is, a fiatal magyar zongoristák a verseny eddigi szakaszában szép teljesítményt nyújtottak.

A versenyt ma délelőtt fél tízkor kezdik, majd délután négytől hétig folytatják. Vasárnap este hétkor kezdődik a verseny, majd hétfőn délelőtt fél tízkor folytatják, s az esti válogatóval befejezik a versenynek ezt a szakaszát.


A két válogató verseny eredményhirdetése után 20 versenyző kerül az I. döntőbe, majd utána nyolc versenyző a II. döntőbe. Az I. döntőben valamennyi versenyző a h-moll szonátát játssza, a II. döntőbe jutók pedig zenekarral - a versenyzők szabad választása szerint - az A-dúr, az Esz-dúr zongoraversenyt vagy a Haláltáncot szólaltatják meg.

(Tudósítónktól.)