Világvárost építünk - A fővárosi tanács terveiből

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Bővül az üzlethálózat - Új iskolák épülnek - Cinemascope-rendszerűvé alakítják át a Corvin mozit
A fővárosi tanács negyedik negyedévi terveiből


Szeptember a Dunán. Vizibusz a Margitsziget előtt.

Számos új létesítmény szerepel a fővárosi tanács negyedik negyedévi terveiben. Íme néhány adat a közmű és szolgáltatásról az elkövetkező három hónapra: ötezer új gázfogyasztót kapcsolnak be a hálózatba. 3300 gázkészüléket szerelnek fel, közel hét kilométer hosszú új gázcsövet fektetnek le és 2300 gázkészüléket cserélnek ki. Tovább javul a vízellátás is, különösen a külső kerületekben. A jövő negyedévben ugyanis 28 kilométer hosszú vízcsőhálózatot fektetnek le, 934 ingatlant kapcsolnak be a vízhálózatba és 50 közkutat fúrnak.


Az élelmiszeriparban a sütőipari termékek higiénikus szállítására húsz darab speciális gépkocsi munkába állítását tervezik. Ebben a negyedévben fejeződik be a Fehérvári úti híd és a Vörösvári úti villamosvágány építése, a XVII. kerület belvízrendezése és sok utca útburkolatának kicserélése. A negyedik negyedévben fejezik be a Corvin Áruház előtti rendezetlen terület parkosítását, s a Rottenbiller utca elején levő üres telkek rendezését. Még az idén helyreállítják a margitszigeti vadaskertet. Tervbe vették azt is, hogy kicserélik a Hősök terének sérült díszburkolatát. Az új díszburkolat beleilleszkedik majd a tér építészeti stílusába.


A Budapesti Gyárélelmezési Vállalat új, diétás konyhát létesített az RM Egyedi Gépgyárban. A konyhában naponta 150 dolgozó részére készítenek diétás ételeket az üzemorvos rendelete szerint.

Tovább folytatják a Sztálin úti épületek üzletsorainak helyreállítását is eredeti stílusban. Számos új üzletet is átadnak a jövő negyedévben. Így például a Fehérvári úti lakóházaknál háztartási boltot, RÖLTEX-üzletet építenek, a XI., a XVI., a XIX. és a XX. kerületben pedig üzletház létesül. Üzleteket, éttermeket bővítenek és alakítanak át az I., a IV., az V., a VI., a XIII., a XV., a XX. és XXII. kerületben.

A negyedik negyedévben 69 épület 3091 bérleményének teljes felújítására és 435 épület részleges tatarozására kerül sor. Tovább fejlesztik a kórházi hálózatot is. Átadják rendeltetésének a Korányi Kórház korszerűsített baleseti-belgyógyászati osztályát, a János Kórház 32 ágyas szemészeti osztályát. Dél-Pesten új idegbeteggondozó intézetet szerveznek.


A negyedik negyedévben adják át a Kerepesi úti új, 16 tantermes és XV. kerületi új, négytantermes iskolákat. Az óvodák közel 600 férőhellyel bővülnek. Bizonyára örömmel fogadják majd a budapestiek, hogy a Corvin mozit cinemascope-rendszerű mozivá alakítják át.


(Tudósítónktól.)