Mi az igazság "a vándorló üzletek" körül?

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Rákóczi út 8. a Röltex-üzletben kőművesek. Rákóczi út 30. a hatalmas Vas- és Edénybolton nincs portás, az üzletben nem folyik az árusítás. Lenin körút 87. Eltűnt a kapu alól a kis rövidárubolt a kapu másik oldalán levő üzlethelyiségekben mesteremberek dolgoznak. Váci út 94. Az Átex-bolt átfestette cégtábláját, Röltex lett belőle.


Lám, még mindig vándorolnak az üzletek. Vajon miért?


Közért

Az újságíró betér a boltokba, elmegy a tanácshoz, megjárja a minisztériumot. És nem volna becsületes újságíró, ha meg nem írná: bocsánat, tévedtem és tévedtek ti is, kedves budapesti járókelők. A felháborodásra semmi ok, pénzeteket nem szórják ki az ablakon feleslegesen (amit egyébként az állami ellenőrzés vizsgálata hivatalosan is megállapított), ha az üzletek egyszer-egyszer valóban kezükbe veszik a vándorboltot - jó oka van annak.

Feleannyi az üzletünk, mint 15 éve

Hogy az üzletáthelyezések, bővítések száma nem túlzott, mi sem mutatja jobban annál, hogy ez év első hat hónapjában, másfélmilliós fővárosunkban összesen hat üzletáthelyezésre, 15 bővítésre és öt jelentősebb felújításra került sor.


Feleslegesek-e ezek az áthelyezések és bővítések? Korántsem. Üzlethálózatunk, amely 1941-ben 70 ezer egységet számlált, ma mindössze 40 ezer egységgel rendelkezik. Noha ez a hálózat a 15 esztendővel ezelőttinél sokkal korszerűbb, noha a boltkapacitás sokkal jobb, mint ez az arány mutat - az eladóhelyek száma ma is jóval kisebb, mint 1941-ben.


Márpedig ott, ahol az üzlethelyiségekben kőműveseket találunk a lehúzott rolók mögött, legtöbb esetben bővítésről van szó, arról, hogy a régi korszerűtlen kis üzleteket fokozatosan - ahogy anyagi eszközeik engedik - korszerűsítsük.


Megkívánja az áthelyezéseket az áruforgalom változása is. Ebben az évnegyedben például jelentősen emelkedik az áruforgalom a tavalyi megfelelő időszakhoz viszonyítva. Ezen az emelkedésen belül az iparcikkek forgalmának növekedése lesz elsősorban észrevehető. Ki állítaná, hogy ez hiba? Ez a fejlődés természetes folyamata, és minthogy belterületen új lakóházak nem épülhetnek, a forgalomhoz alkalmazkodó üzlethálózat csak úgy alakulhat ki, ha átépítésekkel, sőt ha másként nem megy, áthelyezésekkel elégítjük ki az állandóan változó igényeket.

Az "örök-közért"

www.rev.hu
Bevásárló tömeg a Rákóczi úton

Egyik leggyakrabban "átépülő" üzletünk a Rákóczi út és Lenin körút sarkán levő "örök-közért", ahogy a közönség elnevezte. Ez először 55-60-as létszámmal dolgozott; 52-ben bővítették, 54-ben újra bővítették. Ekkor építették össze a szomszédságában levő Odol-bolttal, ekkor építették be a hozzá tartozó udvart. És forgalmának emelkedése ma már indokolttá teszi, hogy mihelyt az anyagi lehetőségeket biztosítani tudják, emeletes élelmiszeráruházzá alakítsák át.


A csúnya portáloknak is kell tűnniük a főútvonalról, hogy az utcák képe méltó legyen gyönyörű fővárosunkhoz. A járókelők tehát továbbra is találnak becsukott ablakszemeket a kirakatok között, foghíjakat az üzletsorokban. Gondoljanak arra, hogy mindez szükséges. Szükséges, mert pótolni karjuk a mulasztásokat; szükséges, mert ki akarjuk elégíteni az igényeket.


B. J.