Működik az ország legnagyobb műanyagformázó automatája

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Jelentős esemény színhelye volt a napokban az Aszódi Ipari Műszergyár Műanyagüzeme: a "Smal 250/350" jelzésű automatán megindult a gyártás. Ez a több mint 6 méter hosszú és 2 méter magas gépmonstrum az ország legnagyobb, teljesen automatikus vezérlésű műanyag fröccsöntő gépe.


A gépet kezelő munkásnak mindössze annyi a dolga, hogy a műszak elején feltöltse a gép tartályát

szemcsés műanyaggal

(így például polystirollal, polyamiddel) és beállítsa a vezérlő műszereket. A meghajtó motor indítása után a gép magára hagyható, csupán a gyors egymásutánban "kilövődő", teljesen elkészült műanyagtárgyak, alkatrészek folyamatos elszállításáról kell gondoskodni. A tartályból a szemcsés nyersanyag felhevített hengerbe jut, s ott gyúrható masszává alakul. Ezzel párhuzamosan a kétrészes szerszám - amelyben a munkadarab megkapja végleges formáját - összezáródik és egy csuklós karrendszer előretolja a fröccsöntő-fejhez. Majd egy óramű üzembe helyezi a hidraulikus dugattyút. Az öntőféken keresztül a dugattyú nagy erővel bepréseli a folyékonnyá vált műanyagot a formába. Itt a massza megszilárdul, vagy ahogy a műanyagosok mondják: megdermed. Az elkészült munkadarabot egy szerkezet kidobja a szétnyíló szerszámból - dugattyú visszahúzódik és a folyamat kezdődik elölről. A kitűnő automata - a munkadarab bonyolultságától függően -

naponta 1500-4500 műanyagtárgyat, alkatrészt

Seres József, az Aszódi Ipari Műszergyár dolgozója beállítja a műveletet a műanyagformázó automatán. Mellette Ambrus Lajosné az elkészült termék minőségét vizsgálja.

készít el, három műszak alatt. Az új gép mellett számos kézi vezérlésű fröccsöntőt is találunk az aszódi üzemben. Ezek 10-15 perc alatt készítik el azt a munkadarabot, amelyet az automata nem egészen egy perc alatt! De ez az összehasonlítás még korántsem ad hű képet az új gép jelentőségéről. Mert az automatával gyakorlatilag selejtmentes a gyártás, a régi gép viszont - mintegy 40 százalékos munkaselejtet termel! Ennek oka az, hogy a dermedési időt, melyet eddig a gép kezelője "érzés szerint" állított be, a "Smal"-nál tizedmásodpercnyi pontossággal automatika szabályozza.


Az automatát Franciaországból importáltuk július végén, de francia szerelő nem jött vele. Nem volt kis feladat a bonyolult és teljesen ismeretlen szerkezetet pusztán a gépkönyv alapján szerelni és beállítani. De a TMK dolgozói, Sudár László főmechanikus és munkatársai: Makrai István, Hiba István és Bacsa Lukács kiválóan oldották meg ezt a feladatot. A kísérleti gyártás sikere pedig elsősorban Geibinger Béla üzemvezető érdeme, aki nemegyszer munkaidő után

még éjszaka is kedvenc gépe mellett maradt

- pedig Budapestről jár Aszódra dolgozni. Munkájuk eredményeként a gép már termel - igaz, hogy a más gépre konstruált szerszám miatt mégcsak félautomataként. (Egy kar segítségével az automataműködést félautomatára lehet állítani.) De az Óra- és Ékszer Nagykereskedelmi Vállalat vésnökei már készítik az automatához tervezett új szerszámokat. (A műanyagüzem dolgozói remélik, hogy a vállalat szeptember 30-i határidőre el is készül a munkával.) A gépen a játékautótól a háztartási, villamosipari, gyógyászati termékek hosszú során át, a legbonyolultabb műanyag gépalkatrészekig sok száz féle iparcikk gyártható. Sőt, még tökéletes ólomkristály utánzatot is készít a gép - műanyagból, tizednyi áron.


(Tudósítónktól.)

Korábban a Szabad Neten:

A beszerzési gondok miatt megkezdik a műanyaggyártást az Ikarusban