Csökkenni fog a zsúfoltság a rendelőben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava


Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatója

Szombaton az Egészségügyi Minisztériumban sajtótájékoztatást tartott dr. Román József egészségügyi miniszter. Bevezetőben arról szólott, hogy a lakosság egészségügyi ellátás iránti igénye erősen megnőtt, s ezzel nem fejlődtek arányosan egészségügyi intézményeink. A rendelőintézetekben, kórházakban nem szűnt meg a zsúfoltság.


- A második ötéves terv irányelvei meghatározzák a továbbfejlesztés feladatait, a szív- és keringési szervek betegségei, a tuberkulózis, a mozgásszervi, a daganatos betegségek elleni küzdelemben, az anya- és gyermekvédelem fokozásában, a csecsemőhalálozás további leszorításában, a közegészségügyi színvonal emelésében stb. Csökkenni fog a rendelőintézeti zsúfoltság a szakorvosi óraszám növelésével. Fokozott figyelmet fordítunk egészségügyünk, a munkásvédelem fejlesztésére, az eddiginél jobban ügyelünk arra is, hogy a lakosság megtartsa a közegészségügyi előírásokat. Hangoztatta, hogy a második ötéves terv adta lehetőségeken túlmenően igen sokat jelent egészségügyünk fejlesztésére, hogy a honvédség a közeljövőben több száz kórházi ágyat és egyidejűleg számos leszerelő orvost bocsát a polgári egészségügy rendelkezésére.


Ezt követően a miniszter az újságírók kérdéseire válaszolt. Az egészségügyi ellátás színvonalának emelésével kapcsolatban azt mondotta, hogy már 1957-ben a jelenleginél mintegy 10 százalékkal magasabbra tudjuk emelni a gyógyszernormát. Ugyancsak emelkedik a kórházi betegek élelmezési normája.

256 új orvost avattak

Engedje meg doktor úr, hogy az első operációjához sok szerencsét kívánjak! (Ludas Matyi karikatúrája)




Közvéleményünk örömmel fogadta, hogy a sajtó hasábjain mind gyakrabban és rendszeresebben kap tájékoztatást a miniszterektől is. A dolgozók tájékoztatásának és a sajtó közérdekű munkájának is fontos fórumai a miniszteri sajtóértekezletek, ahol a tárca vezetője beszámol az eredményekről és a feladatokról, de a munkájukban jelentkező problémákról is.


Dr. Román József egészségügyi miniszter sajtótájékoztatója azonban aligha elégíti ki az olvasók igényeit, akiket pedig különösen érdekel egészségügyünk fejlődése. A háromórás beszámoló, majd az újságírók kérdésére adott ismét csaknem háromórás válaszokban sajnos, sok volt az általánosság. Csak néhány kérdésben bontakozott ki tiszta kép a jelenlevő újságírók előtt. S így csaknem egy teljes munkanapot kitöltő értekezlet csak részben érhette el célját.

Az sem keltett tetszést bennünk, hogy a miniszter az eredményeket természetesen minisztériuma javára könyvelte el, de ugyanakkor minden hibát, fennakadást külső okokkal igyekezett magyarázni. Jól lehet elfogadható és érthető, hogy népgazdaságunk még nem minden feltételt biztosíthatott és biztosíthat a közeljövőben sem az egészségügy kívánatos fejlesztésére - de vajon az Egészségügyi Minisztérium a legjobban élt-e minden esetben az adott lehetőségekkel, hogy a miniszter minden elmaradás, fogyatékosság okát csak a minisztériumon kívül keresi és magyarázza? Helyes lenne, ha a jövőben az egészségügyi miniszter is olyan tájékoztatást adna, amelyben világosabban tárja a sajtónyilvánosság elé a dolgozókat érdeklő kérdéseket.


X. L.

A terhességmegszakítás tilalmát 1956 júniusában oldották fel, s a forradalom után sor került a gyermektelenségi adó eltörlésére is. Az ötvenes években a nők közel kétharmada még otthon - nem pedig kórházban - hozta világra gyermekét. A halálozás az 1945-1956 közötti periódusban előbb emelkedő, majd csökkenő tendenciát muttott. A tényleges halandósági szint 1945-1947 között magas, 13-15 ezrelékes volt, ami jelentős részben a háború utóhatásának tudható be. 1947 és 1956 között ellenben mérsékelten javult - évi 12,9 ezrelékről 10,5 ezrelékre esett. A csecsemőhalandóság igen nagy mértékben csökkent. 1949-ben Magyarországon még 18 054 csecsemő halt meg 1 éves életkorának betöltése előtt, 1956-ban 11 332, 1960-ban pedig "már csak" 6976.