Malac-víkendház, búvárszivattyú, 30 televíziós készülék

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Íme, az a malac-víkendház egyik részlete. Itt tölthetik a nyarat a gondos gazdák malacai

Zöldre festett csővázas házikó, előtte kis udvar, "terített asztal"-lal, vagyis a vályúval. Ez a praktikus, ötletes lakhely a malacok víkendháza, amit a mezőgazdasági kiállításon mutatnak be. Egyelőre mintapéldány, amelyet Molnár László, az Állami Gazdaságok Minisztériuma kísérleti osztályának munkatársa elképzelése és útmutatásai alapján készítette el a Redőnygyár. A kiállító gazdák és tsz-tagok, akik az állatokkal már napok óta Pesten vannak, azt tárgyalják, hogy amint hazamennek, rendelnek ilyet (a Redőnygyár felkészült a megrendelésekre), mert ez a hordozható és szétszedhető ól megoldja a tenyésztés egyik legnagyobb gondját, a nyári elhelyezést. Igaz, néhány száz forinttal drágább, mint a fából készült, de élettartama pontosan tízszeres. Kifizetődő tehát ilyet beszerezni.

Szerda délután egyébként megérkeztek a kiállítás területére az Állatkert kis állatai, a muflonok, őzek, fácánok, foglyok és egy vaddisznó is. Fogadtatásukról szeretettel gondoskodtak, s átmeneti otthonukat úgy rendezték be, hogy az állatok jól érezzék magukat.

A kiállításon csodájára jártak a búvárszivattyúnak - pontosabban, a teljesítményének



Más érdekességet is láthatunk majd a kiállításon. A gépesítési parkban - mert annyi mezőgazdasági gépet mutatnak be, hogy azok a pavilonban nem fértek el - a MEZŐSZÖV bemutatja a búvárszivattyút. Nem a búvárok segédeszköze ez, hanem maga a szivattyú a búvár. A villanymotort vízhatlanítva a fúrott kútba vagy vízbe helyezik, egészen száz méter mélységig is, és az onnan percenként 100-500 liter vizet emel ki. Már a szerelésnél is sokan körülállták, hát még ha üzemeltetik, mennyi nézője és rendelője lesz.

Szórakozásban bőven lesz részük a látogatóknak. Ha elfáradnak, beülnek a televíziós terembe, ahol 30 televíziós készülék naponta háromszor: délelőtt fél 12-kor, fél 2-kor és 4 órakor sugároz adást. Hogy miről? Ezt is eláruljuk: a televíziós adó pénteken kisfilmet készít a kiállításról és jövő héten már sugározza is a kiállítás látogatóinak. Színes filmet készít a HDF és a Diafilmgyártó vállalat. Kultúrműsorban is bőven lesz részük a látogatóknak, s a divatbemutatót egy nő sem mulasztja el megnézni. S ha sok idegen szót hallunk a kiállításon, ne csodálkozzunk, mert már eddig húsz turista csoport jelezte érkezését az IBUSZ-nál, köztük szovjetek, belgák, dánok, svájciak, franciák és angolok.