Tegyék ismét kötelezővé a házasság előtti vizsgálatot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Parlamenten kívüli "interpelláció" az egészségügyi miniszterhez



Fényes Tamás
Harcolni kell a jó házasságokért, amelyeknek fontos előfeltétele az egészség

Az országgyűlés legutóbbi ülésszaka s különösen az interpellációs nap jóleső érzéssel töltött el bennünket. Természetesen rajtunk is áll, hogy ennek az egészséges folyamatnak termékeny hatása minél több eredményben mutatkozzék meg, gyümölcseit országunk fejlődésében mérhessük le. Ehhez én is szeretnék hozzájárulni most, amolyan választópolgári "interpelláció" formájában.


Nem tudom, annak idején milyen konkrét indoklással törölték el a házasság előtti kötelező orvosi vizsgálatot. De miután az Ikarus-gyár kultúrotthonában előadást tartottam a szerelemről és a házasságról - az ezt követő vita arra ösztönöz, hogy feltárjam e problémát. A vita hatalmas területet ölel fel: a próbaházasságtól a szocialista erkölcstan iskolai tanításáig, beleértve a férji zsarnokság és a házastársi hűség izgalmas kérdéseit is.


Ekkor kérte számon az üzem egyik nődolgozója általános helyeslés közepette, hogy miért törölték el a házasság előtti kötelező orvosi vizsgálatot. Válaszom az egyén érzelmeinek tiszteletét hangsúlyozta. Ugyanakkor feltétlen igazat adtam abban, hogy az államnak felelősséget kell éreznie a házastársak egészségéért is. Ezért - véleményem szerint - vissza kell állítani a kötelező orvosi vizsgálatot. Nem azért, hogy akadályt gördítsünk a házasságkötések elé, hanem, hogy mindkét fél - bármennyire egymást szerető, egymással együttélni kívánó emberekről van szó - tisztában legyen azzal: mit vállal.

A korösszetételben a negyvenes évek második és az ötvenes évek első felében csak kis mértékű elmozdulások következtek be. A népesség családi állapot szerinti összetételében már jelentősebb változások történtek. 1949-től csökkent a nőtlenek és a hajadonok aránya. 1945 és 1956 között igen magas - többnyire 9,5-11,0 ezrelék körül ingadozó - házassági arányszámok alakultak ki, folyamatosan nőtt a házasságban élők száma. 1949-ben 100 családra átlagosan 340 családtag jutott. A hat és annál több tagból álló családok aránya a családok összeségéhez viszonyítva az 1949. évi 9 százalékról folyamatosan csökkent.


Csak a legnagyobb tisztelet illetheti meg azt a férfit, nőt, aki például gyógyítható, de az adott pillanatban aktív tbc-s választottjával házasságot köt, s mellette akar lenni, támogatni, gondozni óhajtja. E nemes vágy megakadályozása mélyen sértené az emberi szabadságot. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy még nem minden embertársunk jutott el a jellemszilárdság olyan fokára, hogy betegségét vagy hibáját, botlásait nyíltan megvallja, elsősorban annak, akit szeret. A házasság előtti kötelező orvosi vizsgálat tegye lehetővé ilyenkor, hogy mindkét fél tudomást szerezzen arról, mire számíthat a másiknál egészségügyi vonatkozásban.


Sok esetben nem sikerült még teljesen háttérbe szorítani az álszemérmet, az őszinteség hiányát, sőt a házassággal kapcsolatos anyagi érdekek szerepét sem. A jelen reális ismeretében igyekezzünk tehát nemcsak erkölcsileg, hanem egészségügyileg is harcolni a jó házasságokért, amelyeknek fontos előfeltétele az egészség.


dr. Bencsáth Aladárné
egyetemi adjunktus