Az első két nap 150 000 látogató

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:


Ismét Budapesten tartózkodik Vándor, a híres hortobágyi magyar szürke bika. Már az előző évben is sok bámulója volt, ezért nem csoda, ha büszkén fogadja az üdvözléseket.

Vasárnap-hétfőn 150 000-en tekintették meg az Országos Mezőgazdasági Kiállítást. A felcsigázott várakozást igazolta a kiállítás sikere.

Pestiek és vidékiek egyaránt megtalálják az állami gazdaságok és a kísérleti gazdaságok pavilonját, ahol a legjobb ételek-italok kaphatók; természetes, hiszen maguk a termelők készítették. Egy nap alatt annyi sültkolbászt, főtt virslit, debrecenit és hurkát adtak el, amennyivel kétszer körül lehetne fonni a Népstadiont.


S végre ugyanebben a pavilonban született egy okos intézkedés: ventillátorokat szereltek fel. Ezúttal nemcsak a vendégekre gondoltak, hanem azokra az alkalmazottakra is, akik reggeltől estig a forró tepsik mellett állva sütik a hurkát, kolbászt.

Kihirdették már az állattenyésztők díjait is. Dr. Horn Artúr egyetemi tanár, a bírálóbizottság szakvezetője ezzel kapcsolatban a következőket mondotta munkatársunknak:


- Az idei kiállításon felvonultatott állatállomány sokat fejlődött az elmúlt év alatt. Ezt legjobban az bizonyítja, hogy a most kiállított tehenek fejési átlaga több mint ezer literrel magasabb az 1955-ösnél. Különösen az állami gazdaságok tehenészete fejlődött sokat: ők vitték el a tehén-, az üsző- és a bika-nagydíját is.


A kiállítás másik tanulsága, hogy biztatóak a fajtakeresztezési kísérletek. Például a Jersey-magyartarka, kosztromai-magyartarka, dánvörös-magyartarka tehenek között. A kosztromaival való keresztezés eredmények már láthatók is: a tejhozamot mintegy 15-20 százalékkal növeli.

A kiállítás panorámája



Korábban:

Ma nyílik a mezőgazdasági kiállítás