Újabb kísérleti atomrobbanást hajtottak végre a Szovjetunióban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!


A TASZSZ közleménye


Augusztus 24 és 30 között kísérleti atomrobbantásokat végeztek a Szovjetunióban. E próbarobbantásoknak az előbbiekhez hasonlóan az a céljuk, hogy tökéletesítsék az atomfegyvert és kidolgozzák újabb típusait a hadsereg különböző fegyvernemeinek felszerelésére.


A Szovjetunióban rendszerint nagy magasságban végzik a kísérleti atomrobbantásokat. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkentsék a radioaktív csapadékot. Ugyanebből a célból a legminimálisabb mennyiségű radioaktív anyagot használják a kísérleti töltetekben.

A szóban forgó kísérleti atomrobbantásokkal kapcsolatban a TASZSZ-t felhatalmazták az alábbiak közlésére:


grable
Békepolitikától vezérelve

A szovjet kormány békepolitikájától vezérelve, több ízben javaslatot terjesztett az ENSZ elé az atom- és hidrogénfegyver feltétel nélküli betiltására. A Szovjetunió kormánya 1956 tavaszán javasolta, hogy az atom- és hidrogénfegyverrel rendelkező államok a leszerelés egyéb kérdéseivel kapcsolatos megállapodásoktól függetlenül kötelezzék magukat e fegyverfajták kipróbálásának beszüntetésére.


Egy ilyen megállapodás az első lépést jelenthetné az atomfegyver betiltásához és megsemmisítéséhez és elősegítené az államok közötti bizalom megszilárdulását.


Az Egyesült Államok vezetői a szovjet atomrobbanásokra hivatkozva, hangoztatják, hogy létre kell hozni az atomerő nemzetközi ellenőrzését. A szovjet kormány úgy véli, hogy nincs szükség a kísérleti atomrobbantások semmiféle speciális ellenőrzési rendszerére, minthogy a modern technika eszközei lehetővé teszik a világ bármely részén végzett atomrobbantás felfedezését.


Ismeretes azonban, hogy az Egyesült Államokban és Angliában ebben az esztendőben kísérleti atom- és hidrogénfegyver-robbantásokat végeztek.


A szovjet kormánynak számolnia kell ezzel a körülménnyel és biztonságának érdekeiből kiindulva, kénytelen kellő figyelmet fordítani a kísérleti atomrobbantásokra.


Mindazonáltal a szovjet kormány a továbbiakban is kész lankadatlan erőfeszítéseket tenni, hogy nemzetközi megállapodás jöjjön létre az atomfegyver gyártásának, tárolásának és alkalmazásának teljes megtiltására, valamint az e fegyverrel végzett kísérleti robbantások betiltására vonatkozólag.


A szovjet kormány ugyanakkor minden eszközzel fokozza az atomerő békés célokra való felhasználása céljából folyó kutatásokat.