Ma nyílik a mezőgazdasági kiállítás

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép


Befejezték munkájukat a bíráló bizottságok
Nyitásra kész a kiállítás


Fogatbírálat a "nagy körben"

Ma nyílik az immár hagyományos mezőgazdasági kiállítás. Minden évben ezrek készülnek a kéthetes nagy szemlére, s várják az új látnivalókat, mérik le, mennyit fejlődött egy esztendő során a magyar mezőgazdaság. Most már bizonyos, hogy az idei bemutató méltó lesz a nagy várakozáshoz, s újabb eredményt jelent a magyar mezőgazdasági kiállítások történetében.

Készen áll a gépi bemutató

A pavilonok előtt sok még a teherautó, de ezek már csak a kisebb berendezési tárgyakat, és főként a friss, zöld terményeket szállítják. A nagyobb darabok, s a 700 gép már a helyén áll, s csak elvétve hoznak egy-egy alkatrészt. A szabadtéri gépbemutatón egymás után csomagolják ki a gépeket, s a festők azonnal munkához látnak. A nyitás napján friss színekben ragyognak a magyar gyártmányú siló- és gabonakombájnok legújabb típusai.

Tizennégy 10 000 literes tehén

Az istállók körül végleg elült a szállítási lárma. A bíráló bizottságok befejezték már a szemléket s még a nyitás előtt kihirdetik a díjazás eredményeit. Nem volt könnyű dolguk a szakembereknek, hiszen ilyen kiváló állatokat még egyetlen kiállításra sem hoztak. Nem volt még ilyen nagy - több mint 6000 liter - a kiállítás teheneinek évi tejtermelése. Csak a tízezer liternél többet adó tehenekből tizennégyet hoztak. Közülük a legkiválóbb a mezőhegyesi Fáni - egy év alatt több mint 12 ezer liter tejet adott.

A pátyi tsz-tagok tudománya

A kiállítás egyik több mint ötszáz kilogrammos hízója

Az idei kiállítás is sok érdekességet, újat ad a látogatóknak. Csak egyet említünk a sok közül: a tavalyinál nagyobb és gazdagabb az építészeti bemutató. A terület legtávolabbi részében, a tavalyi kutyakiállítás helyén épült fel az állandó pavilon, körülötte pedig ízléses környezetben a mezőgazdasági építészet gyakorlati bemutatója. A csarnok nagyméretű, üvegezett tablói a többi között a gépállomások építkezéseit, a nagyüzemi istállók szerkezeti megoldásait, a helyi építési anyagok felhasználását szemléltetik. Ami azonban ennél is hasznosabb: az érdeklődők a félig felépített házakon, istállókon tanulmányozhatják az új módszereket. Ebben segítségükre lesznek a kiállítás építészeti szakemberei is.


Már füstölög a pátyi Petőfi Termelőszövetkezet szénporos-téglaégető boglyája. A pátyiak szívesen megismertetnek mindenkit tudományukkal. 1952 óta több mint másfélmillió téglát készítettek. Most éppen egy 400 férőhelyes birkahodály falait rakják fel otthon.

Bőven lesz szórakozási lehetőség

Utolsó simítások az új vetőgépen

A bemutatópálya körül elkészültek az új, háromlépcsős lelátók, s így az idén a tribünökről 2500-an nézhetik meg a lovasműsort. Az állóhelyeken pedig mintegy 8000 néző gyönyörködhet a bemutatókban, a színpompás lovasjátékokban. Ezek között ismét sok az újdonság: rókavadászat sassal, lovas-kosárlabdamérkőzés, lovas nélkül akadályt ugró ló. A szokásos lovasversenyek után a kiállításon tartják meg az 1956. évi országos lovasbajnokságot is.

Az egyéb szórakozási lehetőségek közül érdemes megemlíteni: a látogatók 30 televíziós készülék mellett nézhetik meg fél 12, fél 3 és 6 órakor a magyar televízió adásait. Esténként a kiállítás bezárása után a különböző csárdákban és kerthelyiségekben muzsikaszó mellett szórakozhatnak a vendégek.


(Tudósítónktól.)