Elkészült a IV-es kazán, felépült az első lakóház Tiszapalkonyán

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép

Mint óriási felkiáltójel, úgy mered az égnek a Tisza mentén épülő palkonyai hőerőmű 120 méteresre készülő kéménye. Már kilométerekről látni ezt a kéményt és az alatta épülő hatalmas üzemet: hazánk leendő legnagyobb hőerőművét, amely a második ötéves terv végére már teljes kapacitással termeli a villanyáramot.

A Tiszapalkonyai Hőerőmű látképe - ma



Sokszor megírták már az újságok, de a Tiszapalkonyát építő dolgozók mégis mindenkinek újra, meg újra elmondják: négy gépegységünkből egy is annyi áramot termel majd, amennyi Budapest összes lakosainak áramszükséglete. Egy-egy turbógenerátort két kazán gőze hajt, s a két kazán óránként csaknem 15 ezer köbméter Tisza vizet "mozgat" meg. A kazánok csaknem húsz emelet magasak és egyenként 40 000 méternyi csőből készült hálózatban fejlesztik a magasnyomású gőzt.

A július 29-én kipróbált III-as kazán után augusztus 31 helyett, augusztus 20-ra nyomáspróbára készen állt a IV-es kazán is - mondja Nemecsek Károly, az Erőmű Beruházási Vállalat kirendeltségének vezetője.

Nem is lenne ez olyan nagy eredmény, ha a téli hideg nem okozott volna vagy háromhetes elmaradást. De azt is behozták a csehszlovák szerelők, akik a legnagyobb hidegben sem hagyták abba a munkát...

- Mi újság van még? - kérdezzük.

- Mozgalmas napok ezek - válaszol Nemecsek elvtárs. - Most kezdték meg a Láng-gyáriak és a csehszlovák szerelők a Skoda-gyártmányú II-es turbogenerátor szerelését, amelynek beindításához az elkészült két kazán adja majd a gőzt...

A Stradi lemezszerelő-brigád tagjai - Stradi Sándor, Jánosi Márton és Magyar József - egy héttel a határidő előtt teljesítették vállalásukat, és teljesen befedték a III-as hazán alját. Teljesítményük 140-150 százalék

Valóban "mozgalmasan" telnek a napok most, az alkotmány ünnepe után Tiszapalkonyán. A napokban megtartott ünnepségen például a 31/2-es Építőipari Vállalatigazgatója - Jenei elvtárs - 6300 forint, a Tiszapalkonyai Erőmű Vállalat vezetője - Ficzere elvtárs pedig 16 ezer forint jutalmat osztott ki a versenyben kitűnt dolgozóknak.

És ami a legörvendetesebb: váratlanul híre jött, hogy a Tiszaderkény község határában épülő új lakóvárosban augusztus 20-án átadták rendeltetésének az első 12 lakásos házat - több mint két hónappal a tervezett határidő előtt. Novemberig újabb 60 lakás építését fejezik be. A legutóbbi hetekben megkezdték a leendő város végleges útjainak építését és 105 új lakás alapozását. Két hónapon belül pedig megkezdi működését a beépített emelőkkel és gőzberendezésekkel rendelkező új előregyártott üzem is az új város területén.

A jó eredmények nem utolsósorban annak is köszönhetők, hogy az utóbbi hetekben jelentősen megjavult az építőanyag-ellátás, ami a dolgozók számára is sokat jelent, mert az anyagra várás a fizetési borítékban is megmutatkozott. Segíti a hatalmas Tisza menti erőmű építését, szerelését az is, hogy több üzem - például a Láng Gépgyár - a napokban igen jó szakembereket küldött a turbinaszereléshez.

Az ipartelepítés a térségben a Tiszai Hőerőmű I-es blokkjának felépítésével kezdődött Tiszapalkonya határában, mely akkor 200 MW-os teljesítménnyel indult. Az 1952-ben elkezdett építkezéssel indult meg az Erőmű lakótelep építése is, mely ma is szerves része Tiszaújvárosnak. A hazai erőművek történetében itt épültek első ízben 50 MW-os gépegységek. A megépültekor az ország legnagyobb erőművének számított, az ország akkori energiaigény mintegy egyötödét biztosította. A későbbiekben már kevésnek bizonyuló hőerőműtől kissé távolabb építették fel az 1977-ben átadott Tisza Hőerőmű II-őt, mely ma is 860 MW-ot termel. A széles körű villamosítás a tiszapalkonyai centrumból kiindulva a térségben (leszámítva annak egyetlen városát, Leninvárost) az ötvenes évek végétől vett újabb lendületet.

Ha a VERTESZ (Villamos Erőmű Tervező és Szerelő Vállalat) is küldene sürgősen jó szakembereket, hamarosan pótolni lehetne a villamos építőmunka másfél- kéthónapos elmaradását is. A villamosmunka elmaradása összefügg azzal is, hogy kevés az építőipari munkás, ez még mindig a legnagyobb gond Tiszapalkonyán. Az Építésügyi Minisztérium - legalábbis a szakmunkások ideirányításával - nyílván sokat segíthetne ezen a bajon addig is, amíg országszerte megtudják: érdemes Tiszapalkonyán dolgozni.

- Ha már a hibákról szó esik, kérjük meg a Szabad Nép hasábjain a Ganz Vagon, a Klement Gottwald-gyár, a MÁVAG és a Darugyár dolgozóit, hogy a vállalat jövő évi határidő előtt - lehetőleg még az ősszel - készítsék el a dobszűrőket, a rekuperációs szivattyúkat, a transzformátorokat és a többi tiszapalkonyai gépet és alakatrészt - javasolja Nemecsek elvtárs.

Vajon mit válaszolnak erre az említett üzemek dolgozói, vezetői a tiszapalkonyaiaknak: Capko Jan és Jaroslav Skruna csehszlovák szerelők, Németh Istvánnak, a Horváth- és Stradi-brigádok tagjainak, az Április 4 Gépgyár dolgozóinak, a Bujdosó, Rozinka, Bagics építőbrigádnak, akik különösen példamutatóan dolgoznak hazánk legnagyobb erőművének építésén, szerelésén.

Tiszapalkonya építői, szerelői várják a választ, a segítséget, mert a versenyt teljes lendülettel folytatják és az év végére feltétlen be akarják indítani elsőként a II. számú gépegységet, amelynek második kazánja az alkotmány ünnepére - határidő előtt - elkészült.

(Tudósítónktól.)