Az IBUSZ-nak nem abból kellene kiindulnia, hogy szívességet tesz

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


(Levél)


Rész vettem a július 17-én indult csehszlovákiai, tátralomnici társasutazáson, meg kell mondani, hogy az IBUSZ okozta bosszúságok nemegyszer megkeserítették szép utazásunkat.

Csak néhány példa:


1956 forró nyara

Hat személlyel több utazott, mint amennyire a csehszlovák szervek fel voltak készülve, és ezért a 16 órás autóbuszozás után többen a szálloda folyosóján aludtak. (A július 26-án elindult csoport 76 résztvevője Kassán autóbuszban töltötte az éjszakát, mert nem gondoskodtak számukra szállodáról.) A július 17-i csoport 25 órás hazautazás közben az éjszakát szintén az eredeti megállapodástól eltérően autóbuszban, illetve a határon szabad ég alatt töltötte.


Az IBUSZ nem becsüli meg kellőképpen ügyfeleit, különben sokkal nagyobb gondot fordítana a társasutazások résztvevőinek pontos, a tényeknek megfelelő informálására. Gondoskodna arról, hogy a társasutazások résztvevői már jó előre tudják, hogyan használhatják fel az általuk meglátogatott országban a rendelkezésükre bocsátott valutát, a szállodai étkezési jegyeket, milyen ellátás, szórakozási lehetőség illeti meg őket a befizetett részvételi díj fejében és melyek azok a szolgáltatások, amelyekért külön kell fizetniök stb.

Nem fordulhatna elő például, hogy itthon a társasutazás résztvevőivel azt közlik, hogy egy-kétágyas szobában kapnak elhelyezést, megérkezésükkor viszont - az IBUSZ-ra való hivatkozással - tudtukra adják, hogy jó részüket csak 3-4 ágyas szobában tudják elhelyezni. Nagy szervezetlenség nyilvánult meg például a július 17-én Karlovy Varyba indított csoport és más társasutazások utasainak elhelyezése körül. A jugoszláviai társasutazás esetében sem az elutazás előtti napon kellene kiderülnie annak, hogy a társasutazás időtartama - változatlan órák mellett - megrövidül.


Az IBUSZ-nak nem abból kell kiindulnia, hogy szívességet tesz az utazóközönségnek, hanem abból, hogy a külföld előtt és a hazai közönség előtt is az IBUSZ a felelős az egész utazás jó lebonyolításáért, azért is, hogy a társasutazás megszervezése, résztvevőinek magatartása kapcsán milyen következtetéseket von le rólunk a vendéglátó ország lakossága.


Nem becsüli meg az IBUSZ vezetősége kellőképpen saját munkatársait sem. Július 26-án hajnaltól 28-án estig például a két autóbusz gépkocsivezetője úgy tette meg a 900 kilométeres utat a Tátrába és vissza, hogy közben csak a volán mellett alhatott egy-két órát, és három nap alatt egyszer evett meleg ételt.


Nem kielégítő a kapcsolata az IBUSZ-nak az illetékes hazai szervekkel sem. A július 17-i - hónapokkal előbb meghirdetett - társasutazás résztvevői 12-én még nem tudták, elutazhatnak-e és hányan. Nem fordulhat elő, hogy július 17-én a magyar határszervek a kollektív útlevél alapján több mint egy órán át hiába keressenek kilenc olyan "résztvevőt", aki el sem tudott indulni, viszont találjanak egy olyan "résztvevőt", aki az IBUSZ előzetes információja alapján felszállt az autóbuszra, megérkezett a határig, de minthogy a kollektív útlevélen nem szerepelt, kénytelen volt visszafordulni.


Helyes lenne például, ha a jövőben az IBUSZ képviselői a fő szezon kezdete előtt meglátogatnák a külföldi szállodákat és a helyszínen győződnének meg arról, biztosítva vannak-e a feltételek az IBUSZ által megkötött szerződések teljesítésére. Azután ki kellene mondani azt is, ne kísérhessen külföldre csoportot olyan, aki a legfontosabb idegen nyelvek egyikét vagy az illető ország nyelvét nem ismeri, nem ártana az sem, ha az IBUSZ vezetősége rendszeresen kérné a társasutazások résztvevőinek véleményét, észrevételeit és javaslatait hazatértük után, követve ezzel a galyatetői Nagyszálló évek óta jól bevált gyakorlatát.


Vegye figyelembe az IBUSZ az idegenforgalmi tradícióval rendelkező országok utazási irodáinak tapasztalatait, amelyek mind azt mutatják, hogy az utazási irodák feladata és üzleti érdeke - az IBUSZ-é is - az utazóközönség előzékeny kiszolgálása.


Bárány György

XIII. Katona József utca 39.

Korábban a Szabad Neten:

Gyors ügyintézést az IBUSZ útlevélosztályán!