Elkészült az első nyolc kilogrammos mosógép

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava

Jó hír a Vegyipari Gép- és Radiátorgyárból

- Keveset hallunk mostanában a Vegyipari Gép- és Radiátorgyárról - állítok be az igazgatóhoz.

- Igaz bizony, mert mostanában minden részletében teljesítjük a tervet. Az újságírók pedig csak rossz példákért, negatív anyagokért futkosnak hozzánk - így Tormási János igazgató.

A cél az, hogy a dolgozók élete szebbé, jobbá, könnyebbé váljon - erre is jó a mosógép

Cáfolat helyett előállok látogatásom céljával: a gyár új terméke, a mosógép után érdeklődöm. Ez már más! A prototípus elkészült, kilenc nap óta működik a rézműves műhelyben. Hideg vízben, szóda nélkül patyolattisztára mossa a gyárban elhasznált olajos géprongyokat. Kis ablaknyíláson át látni, hogyan áramlik a víz s a ruha ide-oda a gépben. Ujvári László, a kísérleti üzem vezetője figyeli, el nem mozdul mellőle, mint anya az újszülött gyermekétől. Ő készítette Bajnóczki András és Tolvaj Zoltán lakatosokkal együtt - kísérleti műhely gépeivel "haveri alapon".

- Nyolc kilogramm ruhát 40 perc alatt mos ki - újságolja Ujvárí elvtárs. - Nagy segítséget jelent majd a háziasszonyoknak minden városi ház mosókonyhájában. Készítünk még hozzá kis fürdőkályhaszerű kazánt is vízmelegítésre. Sőt, kis centrifugát a ruha csavarásához. A gép minden alkatrésze hazai gyártmány, a csapágytól a motorkerékpárláncig. Most az első darabon észlelt hibákat átvezetik még Vida Gyula szerkesztőmérnök rajzain, elkészítik a gazdaságos szériagyártáshoz szükséges szerszámokat és még ebben az évben elkeződik a mosógép nagyüzemi termelése. Reméljük, hamarosan már a nagy lakóházak mosókonyháiban találkozunk az ötletes, a nehéz házimunkát megkönnyítő berendezésekkel.

- De mit szól majd mindehhez a Patyolat? Hiszen a gyorsmosásukkal konkurálunk - veti ellen Bajnóczi András lakatos.

Közös erővel azonban tisztázzuk: nyugodtan - sőt minél gyorsabban - gyártsák a gépeket, hiszen ez csökkenti majd a Patyolat túlterheltségét. Különben is az a cél, hogy a Vegyipari Gép- és Radiátorgyár, a Patyolat és minden üzem, intézmény a dolgozók életének jobbá, szebbé tételén fáradozzon, ha úgy tetszik: "konkuráljon" - az emberért...

(-cs)