Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Berlin, augusztus 13. (MTI)


A DPA jelenti, hogy Bertolt Brecht, a kiváló német drámaíró kedden este szívizominfarktus következtében váratlanul elhunyt.

Bertolt Brecht nemzetdíjas költő halálával a jelenkor egyik legnagyobb drámaíróját vesztette el a német nép és az egész világ.


University of Southern California
Bertolt Brecht

Bertolt Brecht1898. február 10-én született Ausburgban. Apja gyárigazgató volt. A müncheni és berlini egyetemeken természettudományokat és filozófiát tanult. Első műveit Münchenben, majd Berlinben mutatták be, 1922-ben Kleis-díjat kapott Trommein in der Nacht című művéért. Az első világháborúban katonaként vett részt, az imperialista háborút ostorozó versei, különösen a Legenda a halott katonáról című, igen nagy feltűnést keltettek. Világszerte ismertté a Dreigroschenoper című műve tette, amelyet Kurt Wiell zeneszerzővel alkotott.


1933 márciusában Bertolt Brecht Dániába emigrált, majd tovább ment Svédországba, Finnországba és a Szovjetunióba. 1936-tól kezdve egyik szerkesztője volt a Moszkvában megjelenő Das Wort című német nyelvű folyóiratnak. 1941-ben Kaliforniába költözött át és ebben az időszakban írta többek között Die Gewehre der Frau Carrar; Der gute Mensch von Sezuan és Galilei című műveit.


Bertolt Brecht 1948-ban Svájcon keresztül visszatért Németországba. 1949-ben feleségével, Helene Weigellel megalapította a Berlini Együttest.


1951-ben a művészeti és irodalmi nemzeti díj első fokozatával tüntették ki. 1954-ben pedig a nemzetközi Sztálin-békedíjat adományozták a költőnek. Bertolt Brecht tagja volt a Béke Világtanácsnak, valamint a berlini német művészeti akadémia több szekciójának.