Murakeresztúrról - Nagykanizsáig

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:



A vasúti jelzőkön túl, lassan kanyarodik a Keleti Fűtőház bejárati vágányára a hatalmas 424-es mozdony. Vigh Ferenc mozdonyvezető, kiváló dolgozó hajol ki az ablakon, aki ezen a napon rekordteljesítményt ért el brigádjával. Reggel Murakeresztúrig, a jugoszláv határig ők továbbították a gyorsvonatot és este ez a mozdony vontatta Budapestre a Balatonról érkező személyvonatot.


Délben néhány perces késéssel érkeztek Murakeresztúrra, s a mozdony rendbehozatala után elindultak a laktanyába pihenni. Ekkor robogott be a szomszédos vágányra Jugoszlávia felől egy hosszú tehervonat. Vasércet hozott a sztálinvárosi kohó részére. A jugoszláv mozdony csak a határig jön, innen magyar géppel továbbítják a vonatot az ország belsejébe.


Vigh Ferenc mozdonyvezető

A forgalmi szogálattevő idejében telefonált Nagykanizsára, hogy küldjenek mozdonyt, de a gép még nem érkezett meg az előző útjáról. Vígh Ferenc a forgalmi irodában hallgatta végig a beszélgetést:


- Ha mozdony kell, hát tudok éppen egyet, amelyik elvinné a tehervonatot - szólalt meg.
- Milyen mozdony? - kapott a szón a forgalmista.
- Itt áll az állomáson. Akár indulhatunk is - tette hozzá nevetve a mozdonyvezető.

Nem feküdtek le pihenni egyetlen percre sem a Vigh-brigád tagjai, hanem gyorsan megfordították a gépet és a jugoszláv vasérc-vonat elejére álltak. A fűtők szaporán dobálták a szenet a kazánba, mert mégiscsak több gőz kell egy súlyos tehervonat továbbításához, mint a megszokott gyors- és személyvonatokhoz. Negyedóra múlva már úton volt a 424-es mozdony. Vitte a vasércet, hogy idejében megkapják az anyagot a sztálinvárosi kohászok. A vonali menetirányító pedig a szelektoros telefonkészüléken át kapta meg a jelentést:


- Van már mozdony Nagykanizsáig, a pesti mozdonybrigád vállalta a vonatot.
Méltán emlegetik a Vigh-brigádot a legjobbak között a Keleti fűtőházban. Fél év alatt 143 tonna szenet takarítottak meg. A vasutasnap tiszteletére újabb 180 mázsa szén megtakarítását és terven felül ezer kilométeres teljesítményt vállaltak. A jelek szerint augusztus 12-ig, a hatodik vasutasnapig túlteljesítik vállalásukat.