Ma ítéletet hirdetnek a kémbanda bűnügyében

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:


Zsúfolásig megtelt a fővárosi bíróság második emeleti nagyterme. A vádlottak padján tizenketten ülnek. Kémkedéssel és kémek segítésével vádolják őket.
Zsibong a terem. A hallgatóság érdeklődéssel nézegeti a bíróság asztalán felsorakozó bűnjeleket. Megtalálható itt revolver, tőr, fényképezőgép, tájoló, térkép és sok minden más, egyszóval ami csak szükséges egy kémbanda működéséhez. Mező Sándor és 11 társa lehajtott fejjel ül a fegyőrök között.
Kilenc óra. Hirtelen elcsendesedik a terem. Mindenki elfoglalja helyét. Bevonul a bíróság.
- Mező Sándor és 11 társának folytatólagos tárgyalását megnyitom - halljuk a tanácsvezető hangját.
S máris ott áll a bíróság előtt Dolgos Gyula, a tizenkettedrendű vádlott. Öreg, munkában megőszült hajú, vékonydongájú földműves ember. Felszabadulás előtt gazdasági cseléd. Mégis... Fegyveres kémeket bújtatott pápa-öreghegyi házában. - ezzel vádolják. S ő el is ismeri.
Mező Sándor Patthy Lajossal együtt több éjszakát töltött a házban. Megbízóik rendelésére Dolgosék kertjéből fényképezték a repülőtérről fel- és leszálló gépeket. Érdeklődtek a repülőtér melletti radarállomás felől, adatokat szereztek be a környék laktanyáiról, katonai táborairól. És Dolgos mindehhez segítsége níújtott.
A vádlottak kihallgatása után a bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatásaához lát. Megkezdődik a tanúkihallgatás. A vallomásokból lassan elénktárul a most bűnbánóan viselkedő kémek igazi arculata. Mező Józsegf tanú a kémbanda vezetőjének unkatestvére lemondja pédául, hogy Mező Sándor revolverrel fenyegette meg, ha elárulja.
- Nem fenyegettem és kérem, csak megmutattam neki a fegyvert - mondja cinikusan Mező Sándor.
A tanúk vallomásából kiderül, hogy valamennyien tudtak Mező Sándor üzelmeiről, mégsem jelentették fel. Hogy miért? Ki ezzel, ki azzal magyarázza. Az egyik félt, mert Mező "kikészítéssel" fenyegetőzött. A másik sajnálta, mert "hát rokon"...
A tanúkihallgatások után a vád- és védőbeszédre került sor.
A tárgyalás ma ítélethirdetéssel folytatódik.