Az országgyűlés új ülésszaka

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nők Lapja:

Osztatlan nagy várakozással tekint az ország népe a hétfőn megnyílt országgyűlési tanácskozásokra. Ennek a várakozásnak alapját a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének határozata teremtette meg, amellyel egyetért, s melyet lelkesen vállal egész népünk. A határozat az országgyűlés feladatává teszi, hogy "az állampolgárok jogaira és kötelességeire vonatkozó legfőbb intézkedéseket sokoldalú, termékeny viták alapján" foglalja törvényekbe. Az új ülésszaktól azt várja népünk, hogy törvények alakjában fogalmazzák meg képviselőink mindazokat a célkitűzéseket, amelyeket a dolgozó tömegek akarataként a Központi Vezetőség jelölt ki.

Az egész ország felel a párt szavára!

Az ötéves terv új irányelvei előttem. Tíz és tízezer ember ötlete, életükről való higgadt elképzelése, a jövő reményétől táplált, lobogó lángja - ez mind beleépül a tervbe.

A párt ezt mondta: - Lássátok, mi így számítottuk ki boldogulásunkat, előrehaladásunkat. De rólunk, mindannyiunkról van szó. Mi a ti véleményetek? A párt kérdezett és mi válaszoltunk. Válaszoltak csendes, sok gyermektől körülvett háziasszonyok és kutatóintézetek mélyén számítgató, kísérletező tudósok. Hegesztők és áruházi segédek, könyvelőnők és cipőfelsőrész-készítők. Parasztasszonyok és költők. Válaszolt az ország.

Megkezdte munkáját az Országgyűlés, a képviselők elfoglalták helyüket



Harmincötezer javaslat. De jóval több válaszoló. Hisz egy-egy levél néha százak, egy egész üzem, egy-egy levél néha százak, egy egész üzem, egy egész termelőszövetkezet, egy egész vállalat kívánságát, ötletét vitte a Központi Vezetőséghez.

A párt kérdezett és a párt mély felelősségteljes figyelemmel mérlegelte feleletünket. A mérlegelés eredménye: az új irányelv, amelyet az életrevaló, helyes elképzelések gazdagítottak, mélyítettek, formáltak újjá.

Mi volt az útja a felvetett gondolatoknak, míg idáig jutottak? A Központi Vezetőség bizottságokat hívott életre. Az ő feladatuk volt megvizsgálni egy-egy javaslat helytállóságát, felmérni lehetőségeit, adatokat gyűjteni hozzá. Öt bizottság dolgozta fel a leveleket. Mindegyiknél az előkészítő munkát egy-egy szűkebb körű, szakemberekből álló titkárság végezte.

Tán legnagyobb érdeklődés az életszínvonalunkat érintő kérdések iránt nyilvánult meg. Mintegy tízezer javaslat érkezett az "életszínvonal" bizottsághoz. Vaskos könyvben lapozgatunk Antal Imrével, a szaktitkárság ügyvezetőjével. Ebben tartották számon a befutott ötleteket javaslatokat. A vita első napjaiban még csak gyéren jöttek a levelek, naponta öt-hat. Néhány hét múlva a szám 40-50-re emelkedett, majd hirtelen, szinte rohamszerűen száz és száz számra ontotta fehér-kék borítékokat a posta. Akkor már nem is győzték szép rendes kézírással bejegyezni az iktatókönyvbe, külön papírlapokon gépelték, úgy csatolták hozzá. - Az emberek - mondja Antal Imre - természetesen elsősorban az őket legközvetlenebbül érintő kérdésekről írtak. A fiatal házasok, házasulandók a lakásokról, a nők az ellátásról, iskoláról, az öregek a nyugdíjról. De - és tán ez egyike a legérdekesebb tanulságoknak - nemcsak erről. Tömegével hívták fel figyelmünket parasztok, kisvárosi iparosok, tisztviselők, a környékükön felbuzgó hőforrásokra, magányos férfiak hosszan értekeztek bölcsődei ügyekről és vidéki asszonyok, akik tán évszámra nem mozdulnak ki falujukból, a szállodák számának növeléséről.

A Központi Vezetőség minden levélre válaszol. Hamarosan az is megtudhatja, mi lett a javaslatának sorsa, aki nem találta meg az új irányelv-tervezetben

Ehhez a bizottság érkezett a legtöbb női levél. Háziasszonyok, munkásnők, hivatalnoknők vetették papírra elképzeléseiket: hogyan lehetne jobbá, derűsebbé tenni életkörülményeiket.

A Nők Lapjában felvetett javaslatokkal is főleg ez a bizottság foglalkozott. Ez természetes is, hisz elképzeléseink túlnyomórészt a családok, az asszonyok helyzetének javítását célozták. Nem egy került be közülük ötéves tervünk új irányelvei közé. A többi között napvilágot látott lapunkban az a kívánság, hogy emeljék az előirányzott 4100 általános iskolai tanterem számát 4500-ra. Újak építésén kívül más célra használt iskolaépületek felszabadítását az állami apparátus egyszerűsítése során fölöslegessé vált helyiségek felhasználását véltük célra vezetőnek. - A szülők, tanárok levelei is szinte egyöntetűen bizonyították - mondja Lelkes Iván, a szakbizottság egyik tagja -, hogy erőteljesebben kell növelni az általános iskolai tantermek számát. Meghánytuk-vetettük a lehetőségeket, azt, hogy mennyi összeget tudunk máshonnan "lecsípni" összeegyeztettük a "muszájt" a "lehettel" - így alakult ki az eredmény, amely egyezik a Nők Lapja javaslatával. Még a megvalósítást is ugyanilyen módon írja elő az irányelv.

Az országgyűlési képviselők nagy figyelemmel hallgatták a felszólalásokat

Látszólag egymástól távol álló két javaslatunk érdekes módon kapcsolódott össze. Egyik cikkünkben a 14-16 éves korosztály munkába állításának ügyét vetettük fel, egy másikban pedig az áruk házhozszállításának kiszélesítését. A bizottság mindkettőt helyesnek találta. Javasolta a Belkereskedelmi Minisztériumnak: terjessze ki a házhozszállítást és ehhez elsősorban a 14-16 éves fiatalokat vegye igénybe. Természetesen e korosztály ügyének megoldására nem ez lesz az egyetlen intézkedés.

Az anyák táppénz jogosultsági idejének - a nők szülési szabadságának meghosszabbítása, hatnapos bölcsődék létesítése, a mosodai hálózat kiszélesítése, a háztartási gépek számának növelése, az üzemélelmezés fokozottabb kulturáltsága, a szülőotthoni ágyszámok erőteljesebb emelése... és így sorolhatnánk tovább... - szerepeltek javaslataink között. Most ott találkozhatunk valamennyivel az új ötéves terv irányelveiben.

Száz- és százezer asszony vágyát, kívánságát tolmácsoltuk. Százezer asszony, férfi ötlete, elképzelése teszi szilárddá, erőssé ötéves tervünk irányelveit. Együtt raktuk le az alapokat, együtt építjük fel. Az egész ország.