A zsűri nagydíját kapta a Szakadék és az Egy pikoló világos

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

A magyar filmművészetet nagy megbecsülés érte a IX. Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon: a zsűri a négy nagydíj közül az egyiket - a külön nagydíjat - a két magyar alkotásnak, a Szakadéknak és az Egy pikoló világosnakítélte.

Tudósításainkban eddig, megvallom, szándékosan tartottuk vissza a jelzőket filmjeink sikeréről és arról a megbecsülésről, amellyel a fesztivál idején lépten-nyomon találkoztunk. Nemcsak a kötelező szerénység indított erre, hanem a Körhinta cannes-i sorsa is. De most már elmondhatjuk: megannyi jele volt as magyar filmbemutatók idején annak, hogy filmművészetünk fejlődését igen nagyra tartják a szocialista országok művészei csak úgy, mint a nyugatiak. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű ezen a fesztiválon díjat nyerni. Harminchét ország vett részt a versenyben legjobb filmjeivel. Ilyen jellegzetesen nemzetközi fesztivál eddig még nem volt Karlovy Varyban, s a részvevő nemzetek számát tekintve, a filmfesztiválok történetében is aligha.

A Ludas Matyi karikatúrában foglalta össze a filmfesztivál eseményeit



A zsűriben a nyugati filmművészet képviselői együtt ültek a szocialista országok küldötteivel. A Karlovy Vary-i fesztivál éppen a megváltozott légkör eredményeképpen az idén már hivatalosan elismert, nagyszabású nemzetközi találkozó volt. Ebben a versenyben, amikor naponta több új film szerezhetett meglepetést, bizony hiábavalóak voltak a találgatások. Az utolsó napok hangulata valamit mégis sejtetett. Mind többen keresték fel a magyar küldöttséget, a filmművészetünk iránti érdeklődés most igencsak megnövekedett. Művészeti viták, üzleti tárgyalások és koprodukciós ajánlatok váltották egymást a gratulációkkal, amelyek filmjeinket illették. A versenyen kívül bemutatott magyar filmeknek is nagy közönségük volt a kisvetítőben. S még friss volt az Egy pikoló világos sikere, amikor a Szakadék lelkes, meleg fogadtatása láttán arra gondoltam: odahaza talán nem is láttuk mindig világosan, hogy filmművészetünknek milyen nagy tekintélye van szerte a világban.

www.tvfilm.hu

Egy pikoló világos, rendező: Máriássy Judit



A Körhinta fogadtatásáról már beszámoltam, de még egyet hadd tegyek hozzá: szombaton az olasz, német, francia és más küldöttek közül többen megnézték a Körhintát. Újra nyíltszíni tapsot kapott a lakodalmi jelenet. Láttam, amint Giovanna Ralli, az Egy nap a parkban és az itt bemutatott két olasz film gyönyörű női főszereplője melegen gratulált a magyar küldöttség tagjainak, s jellegzetesen széles olasz gesztusok kíséretében dicsérte a filmet. Mario Verdone, a velencei filmfesztivál zsűri-elnökeDarvas Józsefnek gratulált a filmhez és arra kérte: küldjék el a Körhintát Velencébe, hogy az idei fesztiválon versenyen kívül levetíthessék. Még egy adat: néhány nap alatt több mint tíz ajánlatot kaptunk különböző országoktól közös filmek alkotására.

Szombaton éjszaka a pompás hangulatú záró estélyen Antonin Zápotocky, a Csehszlovák Köztársaság elnöke a különteremben fogadta a magyar küldöttséget. Pezsgőspoharak koccanása közben barátságosan elbeszélgetett a küldöttség tagjaival. Elmondotta, hogy legutóbb az Egy pikoló világos című filmünket látta, nagyon tetszett neki.

www.filmkultura.hu

Szakadék, rendezte: Ranódy László



Vasárnap délelőtt szorongó reménnyel, nagy izgalommal ültünk a fesztivál mozi nézőterén. A díszpáholyban helyet foglalt Antonin Zápotocky, az emelvényen a zsűri. Kahuda kulturális és iskolaügyi miniszter. Jiri Marek , a csehszlovák állami filmvállalat igazgatója. Szedlacek, a filmfesztivál igazgatója. Szedlacek igazgató megnyitója után Brousil professzor, a zsűri elnöke beszélt a fesztivál megváltozott jellegéről és nagy jelentőségéről, majd ismertette a zsűri munkáját és végül a fesztivál eredményét. Ezek voltak a legszebb és legizgalmasabb percek. Egymás után léptek az emelvényre a díjnyertes filmek alkotói. Amikor Ranódy László és Máriássy Judit átvette a zsűri külön nagydíját, percekig zúgott a viharos taps a nézőtéren. A díjak listája talán sejteti majd, hogy milyen nemzetek filmjei mellett került előkelő helyre a két magyar film, s velük az egész magyar filmművészet.