Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

A Minisztertanács pénteki ülésén megtárgyalta a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége július 18-21-i ülésének határozatait, legteljesebb egyetértését fejezte ki a határozatokban foglaltakkal, s megállapította, hogy azokat állami életünk minden területén maradéktalanul érvényesíteni kell. Megjelölte a határozatból az állami szervekre háruló legfontosabb feladatokat és úgy döntött, hogy intézkedési tervet dolgoz ki a Központi Vezetőség vonatkozó határozatainak végrehajtására, s azt a Minisztertanács legközelebbi ülésén megvitatja.


A Minisztertanács a második ötéves tervnek a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége ülésén elfogadott irányelveivel teljes egészében egyetért és szükségesnek tartja, hogy azok alapján mielőbb elkészüljön a második ötéves tervjavaslat. Utasítja az Országos Tervhivatal elnökét, a minisztereket és a Minisztertanácshoz tartozó országos főhatóságok vezetőit, hogy - az elfogadott irányelvek alapján - haladéktalanul kezdjék meg a második ötéves tervjavaslatuk kidolgozását. A második ötéves tervre vonatkozó törvényjavaslatot november 30-ig kell a Minisztertanács elé terjeszteni, s a Minisztertanács ez év decemberében terjeszti azt az országgyűlés elé.

1947-ben hozták létre. Az első hároméves terv időszakában (1947-1949) jelentős szerepet töltött be a magyar gazdaság szovjet mintára történő átalakításában (magát a hivatalt is szovjet példa nyomán hozták létre). Tevékenysége az 1950-es évek elejétől a gazdaság egészére irányult. Feladata a távlati és az operatív gazdasági tervjavaslatok kidolgozása, és az aktuális ötéves terv végrehajtásának ellenőrzése volt. Elnökét az Országgyűlés választotta, és az elnök tagja volt a kormánynak is.


Az ülés a továbbiakban megvitatta a Minisztertanács beszámolóját, amelyet az országgyűlés július 30-án kezdődő ülésszakán Hegedűs András elvtárs ad elő.

A Minisztertanács határozatot hozott még az idegen államok külügyi szerveinek Magyarország területén időző tagjai és a velük azonos elbírálás alá eső személyek utazásának újabb szabályozásáról. A határozat megszünteti a Magyarországon levő külképviseletek tagjainak utazás előtti bejelentési kötelezettségét, s ugyanakkor jelentősen bővíti azt a területet, amelyen a külképviseletek tagjai mindennemű korlátozás nélkül utazhatnak.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről