Nem dőlt el a Közép-európai Kupa sorsa

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Bp. Vasas - Rapid 1:1 (1:0)


Százezernél több néző gyűlt össze a nagy mérkőzés kezdetére. A közönség szép játékot, s természetesen magyar győzelmet várt. Azonban, mint ilyen sorsdöntő mérkőzéseken lenni szokott, a játék színvonala alatta maradt a várakozásnak, a mérkőzés 90 percében inkább küzdelem, mintsem szép játék folyt.


Bernardi (olasz) játékvezető sípjelére a következő összeállításban kezdett a két csapat:


Bp. VASAS: Kamarás - Kárpáti, Kontha, Teleki - Bundzsák, Berendi - Raduly, Csordás, Szilágyi I., Lelenka, Sárosi.

RAPID: Gartner - Halla, Glesser, Golobitz - Hölti, Riegler - Körner I., Mészáros, Hanappi, Körner II., Bertalan.

Széllel szemben kezdte a játékot a Vasas és rögtön támadólag lépett fel. A közönség fergeteges biztatása mellett egymás után rohamozta a bécsiek kapuját. A harmadik percben Szilágyi I. labdájával Csordás elfutott, a 16-os oldalvonaláról beadott. Szilágyi I. közelről rálőtte. Gartner beleütött a labdába és másodszorra Szilágyi I. a hálóba talált. 1:0

Szilágyi I. közeli lövése utat talál az osztrákok kapujába (1:0)



Továbbra is a Vasas támadott, s a mérkőzés első tíz perce úgy festett, hogy a Vasas fölényesen nyeri a mérkőzést. A Rapid érdekes taktikai húzáshoz folyamodott. A 9-es számot viselő Hanappi hátrahúzódott balfedezetbe és Csordást őrizte, s a 4-es számot viselő Golobitz hátravont középcsatárt játszott. Hanappival az osztrák védelem jelentősen feljavult és szinte áttörhetetlen gátat állított a Vasas-csatárok elé.


Az első negyedóra eltelte után a Rapid is szóhoz jutott, de gólhelyzetet csatárai nem tudtak kidolgozni. A 18. percben a Vasas 16-osán belül Mészáros színészkedve eldobta magát, s Bernardi elhamarkodottan 11-est ítélt. Körner I. futott a labdának és élesen a bal kapufa mellé lőtte. A 20. percben Körner II. húsz méteres óriási bombáját Kamarás a léc alól nagy bravúrral fölényomta. Egy perccel később Mészáros éles, lapos lövését védte bravúrosan a Vasas kapusa.


Az első félidő utolsó negyedórájában kiegyenlítetté vált a játék, esett valamelyest az iram is, a Rapid játékosai ekkor pontos adogatásokkal igyekeztek felőrölni a Vasas erejét. A 45.percben Raduly remekül elfut beadása gólhelyzetben találta Sárosit, de a játékvezető a félidő végét jelezte.


A második félidőben ismét feltámadt a Vasas, és nagy lelkesedéssel rohamozta a Rapid kapuját. Az első negyedórában hét nagy gólhelyzet maradt ki, mert vagy a remekül védő osztrák a kapus hárított, vagy a Vasas-csatárok hibáztak. Egyre izgalmasabbá vált a mérkőzés, a nagy tét rendkívüli módon befolyásolta a játék színvonalát. Egy ilyen ideges kapkodásból esett a Rapid kiegyenlítő gólja is. Az egyébként szürkén játszó osztrák balszélső, Bertalan a 60. percben elfutott, Kárpáti az 5-ösig kísérte, és a balszélső éles szögből, a jobb kapufa mellett a hálóba vágta a labdát (1:1).


A gól után mindenki azt várta, hogy a Vasas fog erősíteni, de nem ez történt. A Rapid vette át a játék irányítását és az osztrák játékosok láthatóan az eredmény tartására törekedtek. A 65. percben Teleki előrehúzódott balösszekötőnek és Sárosi lett a balhátvéd. Ez sem segített a Vasas Csatársorán. Az utolsó tíz percben már inkább csak küzdelem folyt a pályán. A 90. percben Raduly előtt nyílt gólszerzési alkalom, de a jobbszélső közelről fölébombázott. Mezőnyjátékkal ért véget a mérkőzés.


A döntetlen eredményt igazságosnak kell tartanunk. A Rapid igen jól és tetszetősen játszott és nagyon nagy súlyt fektetett a védelemre, ezért nem boldogultak a Vasas csatárai. A Bp. Vasasnak több helyzete volt ugyan, mint ellenfelének, de nem tudta azokat kihasználni. A Vasas a Rapid nagyobb technikáját lelkesedéssel és erőbedobással igyekezett ellensúlyozni, néhány játékosa azonban (Lelenka, Teleki, Szilágyi I.) a második félidőben elkészült erejével és így a csapat már nem tudta fokozni az iramot.


A Bp. Vasasból Kamarás jól védett, két biztos gólnak látszó labdát hárított el. A hátvédhármas legjobbja ezúttal is Kontha volt, egyszer sem tudták átjátszani a középhátvédet. A fedezetpár ezen a mérkőzésen elsősorban a védekezésre fektette a hangsúlyt és hosszan előreívelet labdáival a Vasas-csatárok az esetek többségében nem tudtak mit kezdeni. A csatársorból Raduly és Szilágyi I. játszott elfogadhatóan. Csordás nem bírt a kitűnően játszó Hanappival.


A Rapidban ismét Gartner kapus volt a legjobb ember, különösen a második félidő első tíz percében védett bravúrosan. A védelemben Giesser és Hanappi nyújtott kiváló teljesítményt. A csatársorban ezúttal Körner II. volt a legjobb ember. Kár, hogy néhány színészkedéssel lerontotta nagyszerű teljesítményét.


Bernardi játékvezető általában jól vezette a mérkőzést, de egyszer-kétszer megtévesztették az osztrák csatárok színészkedései. Egy ilyen esetből 11-est ítélt a Vasas ellen.


A döntetlen eredmény azt jelenti, hogy a két csapatnak ismét mérkőznie kell a kupáért. A harmadik mérkőzést az előzetes megállapodások szerint jövő héten szombat délután fél hat órakor Budapesten játsszák. Játékvezető Vicsek (Csehszlovákia). A magyar közönség bízik abban, hogy a harmadik mérkőzésen a Vasas a mostaninál jobb teljesítményt fog nyújtani és kiharcolja nagyhírű ellenfelével szemben a győzelmet.

Korábban:

Bécsben is helytállt a Vasas

Összeállítási gondokkal utazott a Bp. Vasas Bécsbe

A Bp. Vasas és a Rapid jutott a labdarúgó KK döntőjébe