Amerikai léggömb-hadjárat Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

A Külügyminisztérium tájékoztatási főosztálya közli:


A Magyar Népköztársaság kormányának megbízásából a magyar Külügyminisztérium 1956. július 28-án jegyzéket juttatott el az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követségéhez, melyben tiltakozik a különböző amerikai szervezetek által Nyugat-Németországban felbocsátott, izgató tartalmú röpcédulákkal és különböző felszerelésekkel ellátott léggömböknek a Magyar Népköztársaság légi terébe való küldése ellen.


Mint ismeretes, a magyar Külügyminisztérium két alkalommal: 1954. október 15-én és 1956. február 8-án hasonló tárgyú jegyzékben tiltakozott az Amerikai Egyesült Államok kormányánál.


A Magyar Népköztársaság kormánya július 28-i jegyzékében felhívja az amerikai kormány figyelmét arra, hogy a különböző amerikai szervezeteknek ez a tevékenysége súlyosan megsérti a nemzetközi jog általánosan ismert alapelveit.


Az Amerikai Egyesült Államok kormánya a magyar Külügyminisztérium előző tiltakozásaira adott válaszjegyzékeiben nem vitatta a magyar kormány által kifogásolt cselekmények megtörténtét, azonban ezek a válaszjegyzékek - a nyilvánvalóan propaganda célokat szolgáló kijelentéseken kívül - érdemleges megjegyzéseket nem tartalmaznak.


A magyar kormány jegyzéke rámutat arra, hogy a szóban forgó nemzetközi jogba ütköző cselekmények azóta sem szűntek meg.


"Az illetékes magyar szervek - mint azt a magyar kormány jegyzéke leszögezi - a második magyar jegyzék átadásának napja, 1956. február 8. óta 293 esetben észleltek a Magyar Népköztársaság légi terében ilyen jellegű léggömböket, sőt 1956. július 19-én 11 óra 40 perckor egy Nyugat-Németországban felengedett nagyméretű léggömb egy magyar repülőgéppel való összeütközés következtében újabb légi katasztrófát okozott: a magyar repülőgép lezuhant és pilótája életét vesztette.


A magyar kormány sajnálattal állapítja meg, hogy az "Amerikai Egyesült Államok kormánya részéről nemcsak hogy semmiféle intézkedés nem történt e nemzetközi jogba ütköző cselekmények megismétlődésének megakadályozására, hanem az amerikai hatóságok elősegítik és támogatják ezek folytatólagos elkövetését. Ezt bizonyírtja az is - mint a jegyzék kiemeli - hogy a léggömb-akciókkal párhuzamosan amerikai katonai repülőgépek ismételten - csupán július első napjaiban 4 esetben - megsértették a Magyar Népköztársaság légiterét."


A magyar kormány jegyzéke felhívja a figyelmet arra a - nyilván az Amerikai Egyesült Államok kormány által is ismert - tényre, hogy a nemzetek közötti békés kapcsolatok elősegítése érdekében az utóbbi időben sűrítette saját nemzetközi légi járatait és több külföldi légiforgalmi társaságnak adott jogot arra, hogy a Magyar Népköztársaság területe felett nemzetközi légi járatot tartson üzemben.


A magyar jegyzék rámutat arra, hogy az állandóan ismétlődő léggömb-hadjárat az ezeken a nemzetközi légi járatokon utazó magyar és külföldi utasok személyi és vagyoni biztonságát veszélyezteti. "A szerencsétlenségek elkerülése érdekében - emeli ki a jegyzék - az illetékes magyar szervek kénytelenek lesznek minden esetben, amikor a Magyar Népköztársaság légi terében léggömböket észlelnek, a személyszállító gépeket leszállítani és utazásuk folytatását leállítani mindaddig, amíg az illető járat útvonalán a veszélytelen közlekedést nem látják biztosítottnak".


Ezért a Magyar Népköztársaság kormánya leghatározottabb tiltakozásának kifejezésre juttatása mellett kijelenti, hogy mind a szerencsétlenségekből, mind a szerencsétlenségek megelőzéséhez szükséges biztonsági intézkedésekből eredő károkért a felelősség az Amerikai Egyesült Államok kormányát terheli, amely ismételt felkérés ellenére is vonakodik megszüntetni a nemzetközi jogot sértő cselekményeket. A Magyar Népköztársaság kormánya - írja a jegyzék - fenntartja magának a jogot arra, hogy konkrét kárigényeit érvényesítse.


A jegyzék kifejezésre juttatja a Magyar Népköztársaság kormányának azt a reményét, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya most már hathatós intézkedéseket tesz a léggömb-hadjárat által teremtett helyzet megszüntetésére. "Az említett cselekmények gátolják a két ország kapcsolatainak javulását, amely pedig a Magyar Népköztársaság kormányának mélységes óhaja" - állapítja meg befejezésül a magyar Külügyminisztérium jegyzéke.