Dolgozók nyilatkoznak a Központi Vezetőség határozatáról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Ötéves tervünk módosított irányelveit, a Központi Vezetőség határozatait továbbra is nagy figyelemmel tanulmányozzák a dolgozók. Mindenütt új tervek születnek: hogyan lehet elérni a kitűzött feladatokat, hogyan lehet megvalósítani az ötéves terv irányelveit.

Mi, műszakiak, most nagy kedvvel látunk munkához

Nagy figyelemmel olvastuk a Központi Vezetőség határozatát - mondotta Szabó Sándor, a Szegedi Ruhagyár főmérnöke. - Az irányelveknek megfelelően most új lendülettel folytatjuk üzemünk rekonstukcióját, az új technika alapján történő étépítését. Szeptember elején helyezzük üzembe a legkorszerűbben felszerelt szinkrontermünket. Itt tizenkét nagy jelentőségű újítást és ésszerűsítést vezetünk be, s modern gépekkel és technológiai eljárásokkal gyártjuk a férfiöltönyöket. Gépesítjük a kézi munkát, s azaz elhatározásunk, hogy a negyedik negyedévben már a jelenlegi mennyiség kétszeresét gyártjuk. Ennek elősegítésére, a modern gyártási eljárások bevezetésében kísérleti műhelyt hozunk létre.

Az önköltség csökkentésére a kutatóintézetekkel együttműködve, több új gyártási eljárást dolgozunk ki. Máris jelentős eredményeket érünk el PVC-ből készült cikkeink megmunkálásában, vízhatlanításában. Azzal a gondolattal is foglalkozunk, hogy a szegedi erőmű fáradt gőzét távvezeték segítségével felhasználjuk. Így négy kazán üzemben tartása válik feleslegessé. Üzemünk több mint másfél éve túlteljesíti önköltségcsökkentési tervét, így jelentős vállalatfejlesztési alap áll rendelkezésünkre. Ezt a műszaki színvonal emelésére kívánjuk felhasználni. Mi, műszakiak, most nagy kedvvel látunk munkához, az eddig még fel nem tárt lehetőségek kiaknázásához, hogy ezzel mielőbb elérjük a határozat által megjelölt, valamennyiünk érdekét szolgáló célokat.

A nagyobb önállóság nagyobb felelőséggel jár

A magyar dolgozók az egész országban elégedettek a Központi Vezetőség határozataival

Horváth Ede, a Győri Szerszámgép-gyár Kossuth-díjas igazgatója a következőkben foglalta össze véleményét a Központi Vezetőség határozatáról: Mint gyárigazgatót, különösen közelről érintenek a határozatnak a gazdasági vezetés javítására vonatkozó részei. Véleményem szerint sokat jelent az igazgatók önállósága, ha megkapjuk. A vállalatunk tapasztalata mutatja, hogy az önálló intézkedések hozzájárultak a terv teljesítéséhez, túlteljesítéséhez, a nyereségbevétel növeléséhez, meg kell azonban jegyeznem, hogy eddig sem minden esetben a szűk jogkörön múlt a vállalatok esetleg gyengébb munkája.

Véleményem szerint

a Központi Vezetőség határozatában az igazgatóknak biztosított nagyobb önállóság nagyobb felelősséggel is jár, és megköveteli, hogy a vezetők valóban szakértelemmel irányítsák a rájuk bízott üzemeket, vállalatokat, A Központi Vezetőség határozata megerősített bennünket.

Az idei gazdasági évben alakult szegedi Szabadság Termelőszövetkezet tagjai is örömmel fogadták a Központi Vezetőség határozatát. Bóka Pál, a szövetkezet elnöke a tagság véleményét így foglalta össze: A párt Központi Vezetőségének határozata kimondja, hogy a hatékony támogatást kell nyújtani a kezdeti nehézségek leküzdéséhez az újonnan alakult szövetkezeteknek. Az bennünket is megerősített. Bár a mi szövetkezetünk tagjai nem várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, mégis jóleső érzéssel fogadják a határozatnak ezt a részét. Egy új termelőszövetkezetnek ugyanis sok gondja baja van, s ezért különösen hasznos a támogatás.

Már eddig is sok segítséget kaptunk:

vetőmagot, gépeket és darálómalmot, amelynek vámkeresményéből most 30 sertést hizlalunk. Most rakjuk le az alapjait a belterjes gazdálkodásnak, nagy terveinkhez még várunk segítséget. Elhatároztuk, hogy kutat fúratunk, korszerű istállót, magtárat, nagy üvegházat építünk. 15 holdas rózsakertet és faiskolát létesítünk, ezenkívül hét hold gyümölcsöst telepítünk. Még az idén virágüzletet szeretnénk nyitni Szegeden, hogy így is növeljük bevételünket. Munkánkat mostantól kezdve még az eddiginél is nagyobb lendülettel végezzük, mert a Központi Vezetőség határozata megerősített bennünket abban, hogy terveinket, elgondolásainkat siker koronázza.