A Szakadékot nagy tetszéssel fogadták Karlovy Varyban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

A filmfesztivál eredményhirdetése vasárnap lesz

A fesztivál utolsó napjai telnek, s minél inkább közeledik a záróakkord, a díjak kiosztása, annál nagyobb a várakozás, izgalom s a találgatás. A magyar küldöttség érthető izgalommal készült a Szakadék című film csütörtök esti bemutatójára. Éreztük, hogy sok forog kockán, hiszen a magyar filmművészet a legutóbbi időben nagy érdeklődést és megbecsülést vívott ki. Eddigi filmjeink jó hírünket keltették a világban, otthon nem is tudtuk teljesen felmérni, milyen elismerés övezi filmművészetünket.

www.filmkultura.hu
...mintha Finnországban játszódnék a Szakadék cselekménye...

Csütörtök este tehát másodszor éltük át a Karlovy Vary-i fesztiválon az ilyen premierek sajátos izgalmát. Szorongva foglalta el helyét a magyar küldöttség a díszpáholyban. Az első taps, amely a magyar film alkotóival köszöntötte, még mindig csak előlegezett bizalom volt, legalábbis mi így éreztük. A Cigánytánc című filmünket vetítették először, őszinte sikerrel öröm volt látnunk, hogy a Magyar Állami Népi Együttesnek milyen nagy híre, közönségtábora van már külföldön. A filmet dicsérők közül igen sokan elmondották: Pekingben, Párizsban, Londonban látták az együttes műsorát. (Ez a film most versenyen kívül került a közönség elé, mert már részt vett a cannes-i filmfesztiválon.)

Azután kivilágosodott a nézőtér, s Irina Karcikova, a bájos, szép csehszlovák színésznő kalauzolásával az emelvényre lépett Darvas József népművelési miniszter, a Szakadék írója, Ranódy László Kossuth-díjas rendező és Bara Margit, a film női főszereplője. Ranódy néhány szóval elmondotta, hogy mi volt a célja a Szakadék alkotóinak. Majd kihunytak a fények, s megkezdődött a Szakadék vetítése. A zsúfolt nézőtéren hol a filmet, hol a közönséget figyeltük. A feszült csendből, a figyelő, meghatott arcokból, s az előadás végén felcsattanó, őszinte tapsból úgy éreztük, sikere volt a filmnek. A küldöttek szokás szerint felálltak, a magyar küldöttség páholya felé fordulva, tapssal üdvözölték a film alkotóit. Majd a gratulációk következtek. A siker felmérése bonyolult, de percről percre egyre inkább úgy éreztük, hogy a Szakadék igazolta a várakozást, amelyet a Körhinta és az Egy pikoló világos vetítése a legutóbbi napokban keltett az új magyar film iránt.

www.filmkultura.hu

"Értékes alkotás, bátrak kiállja a versenyt a fesztivál legjobb filmjeivel."


A magyar küldöttség a bemutató után fogadást adott. A baráti hangulatú találkozón több mint száz vendég jelent meg, a szovjet küldöttség tagjaitól az amerikaiig, a szocialista országokból éppen úgy, mint a nyugatiakból. Az éjszakában nyúló fogadáson alapos viták zajlottak az egyes csoportokban, s a véleményekből leszűrhettük: a Szakadékot értékes alkotásnak tartják: őszintesége és igazsága ragadta meg leginkább a nézőket. Azt éreztük, hogy az elismerő szavak és jelzők nem csupán udvarias diplomáciai megnyilvánulások, hiszen egyik-másik külföldi küldött, művész, kritikus vagy üzletember igen részletesen elemezte a filmet. Fogyatékosságait is megemlítették: az volt a vélemény, hogy a film ritmusa kissé lassú, s a befejezés vitatható. (Ez körülbelül megegyezik azzal az értékeléssel, amellyel odahaza a kritika fogadta a filmet.)

Röviden néhány vélemény. Geroges Sadoul: "Maguk magyarok, megint nagyon szép filmet alkottak." Pellegrini olasz rendező: "Megragadóan szép és igaz film a Szakadék. A szívemhez szólt." Az itt bemutatott kitűnő finn film producere: "Úgy éreztem a vetítés alatt, mintha Finnországban játszódnék a Szakadék cselekménye. Ahogyan a film hősei egymás szemébe néztek, nekem finn emberek jutottak az eszembe, akik történetesen magyarul beszélnek." Mr. William Snyder, a New York-i Rembrandt Film igazgatója: "A cselekmény egy árnyalattal talán lassúbb a kelleténél, de rendkívül érdekes és nagyon szép film." Alexander Rákosi, a nyugat-németországi Real Filmvállalat igazgatója: "Ez a filmjük is nagyon tetszett, éppúgy, mint a Körhinta. Értékes alkotás, bátrak kiállja a versenyt a fesztivál legjobb filmjeivel." A mongol küldöttség meghatottan gratulált Ranódy Lászlónak. Valamennyi színész teljesítményéről elismeréssel emlékeztek meg a szakemberek. Főként Molnár Tibor, Bara Margit. Sinkovits Imre, Horváth Teri, Dayka Margit, Bihari József őszinte és igaz játékát emlegették sokan, s dicsérték a gyermekszereplők természetességét is.

Ez a küldöttek, a szakmabeliek hangja; egy árnyalattal még tompítottam is a különböző dicsérő elismeréseket. Tanultunk a Körhinta esetéből. De a reményünk és a várakozásunk legalább olyan most is, mint a cannes-i fesztivál napjaiban. Reméljük, hogy várakozásunkat ezúttal siker is fogja koronázni. Vasárnap délután már tudjuk, hogy a zsűri mely filmeket ítélte a legjobbaknak a Karlovy Vary-i fesztiválon.

Korábbi beszámolók a Szabad Neten:

Jelentés a fesztiválról

Egy pikoló világos - Karlovy Varyban