Egy "fültanú" a Petőfi Kör június 27-i vitájáról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


A múlt hetekben sokat hallottam arról, hogy a Petőfi Kör vitaestéin éles támadások hangzanak el a párt és a kormány vezetői ellen. A Szabad Nép viszont valamelyik cikkében ezeket a vitákat egészségesnek értékelte anélkül, hogy konkrét dolgokat említett volna.


Ilyen előzmények után én is meg akartam hallgatni a sajtó problémáiról szóló vitát. El voltam készülve sok mindenre, de arra, ami ott lezajlott, arra nem. Különösen a hallgatóság egy részének viselkedése döbbentett meg. Azok a pártellenes közbeszólások, amelyek egyes csoportok részéről elhangzottak, a gyalázkodás, a párt és a rendszer elleni lázítás főleg Déry Tibor felszólalásakor érte el tetőpontját, amikor ő kinyilatkoztatta, hogy nem bízik a jelenlegi vezetőkben, de még kevésbe az utánuk következőkben. A Központi Vezetőség egyik tagjáról elmondotta, hogy nem bízik benne, mert túl következetes önmagához, a másikban viszont azért nem, mert "mindenkor végrehajtotta a Központi Vezetőség határozatát".

Déry, Tardos és a felszólalók többsége még csak szóra sem méltatták eddigi eredményeinket. Egy szóval nem említették azokat az intézkedéseket, amelyeket a párt és a kormány a XX. kongresszus szellemének megfelelően végrehajtott. Déry meg is említette felszólalása végén, hogy ő "akkor szólal meg, ha boldogtalannak látja az embereket". Déry és egyik-másik társa a dolgozókra hivatkozott, mintha az ő hangjukat tolmácsolná. Én a dolgozók között élek, egy elég nagy üzemben. Sok panaszuk van ezeknek a dolgozóknak. Panaszkodnak a lakáshiányra, a nehéz megélhetésre és az üzemen belüli hibákra, de tudják értékelni az életszínvonal emelésére tett intézkedéseket és tudnak élni a most kibontakozó nagyobb demokráciával. A fennálló hibák és az elért eredmények között nem úgy vonnak mérleget, hogy az egyenleg mindenképpen negatív legyen. Egyáltalában nem! A zsebükön keresztül is érzik azt a különbséget, amit az 1953-54 évi (a gyár összes dolgozóira vonatkozott) havi 700-750 forintos átlagkereset és a mostani 1150-1200 forintos kereset jelent. Tudják azt, hogy a gyár tavalyi létesítményeit: (új fürdő, gödi üdülő, víkendház stb.) rövidesen követi az új könyvtár, nem beszélve olyan dolgokról, amelyek könnyebbé teszik az üzemi munkát, szebbé a munkában eltöltött időt. (Szőnyeg, virág, nagyobb rend, tisztaság, új gépek stb.)


A dolgozók bíznak a pártban és abban, hogy a hibák kijavítása folytatódik és bíznak abban, hogy második ötéves tervünk reális, s teljesítése és túlteljesítése a tervezett ütem szerint fogja javítani életünket. Ez a bizodalmunk tette lehetővé, hogy az első félévben hónapról hónapra teljesítettük tervünk minden részletét, június 15-ére befejeztük felemelt exporttervünket, több százezer forint értéket adtunk az országnak minőségi tervünk túlteljesítésével, ami az önköltség csökkentésével együtt több millió forintot eredményezett. És ezt így is folytatjuk ezután is: a harmadik negyedév első három napján túlteljesítettük minőségi tervünket. És ezt nem "boldogtalan" ember végezték el! Talán ezért nem találta meg az utat hozzánk az író?


Meg akarom mondani azt is, hogy megítélésem szerint az egyes felszólalóknak sok mindenben igazuk van. A XX. kongresszus szellemének megfelelő határozatok gyakorlati megvalósítása lassú ütemben halad. Igen sok korábban elkövetett hiba nincs elég alaposan feltárva. De nincsenek kételyeink aziránt, hogy a párt mindezt megoldja s nem kérünk a demagógiából és nem engedjük gyalázni a pártot! A dolgozók a leghatározottabban visszautasítják, hogy az ilyen szónokok az ő nevükben beszéljenek! Ha valaki bírál, azt tegye pártszerűen, becsületesen és ne úgy, hogy csak a hibákról beszéljen, felnagyítva őket, továbbá úgy, mintha semmi sem történt volna a hibák kijavítása és újabb hibák megakadályozása érdekében. Az ilyen módszerrel nemcsak, hogy nem gyorsítják, hanem egyenesen akadályozzák a fejlődést.

Grosz István,
a Duna Cipőgyár dolgozója

Petőfi Kör a Szabad Neten:

Az MDP KV határozata a Petőfi Körről

A közgazdász-vita folytatása a Petőfi Körben

Fiatal értelmiségünk bátor vitafóruma a DISZ Petőfi Köre

Vita a marxista filozófiáról a DISZ Petőfi-körében