Magyarország-Lengyelország 4:1

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népsport:


Második félidei lendületes játékával megérdemelten nyert a magyar csapat
Magyarország-Lengyelország 4:1 (1:1)


Népstadion, 48 000 néző. Vezette: Damiani, pj.: Eppert, Erüch (mindhárom jugoszláv), Góllövő: Kempny, Kocsis, Kocsis, Szusza, Machos

Az atlétikai verseny vége felé hatalmas zápor szakadt a pályára. Egy pillanat alatt szinte néptelenné vált a nézőtér, mindenki fedett helyre igyekezett húzódni. Mire azonban elkövetkezett a labdarúgó-mérkőzés kezdeti időpontja: az eső elállt, friss, kellemes idő támadt, szinte teljesen szélcsenddel. A himnuszok, zászló- és virágcsere után a következő felállításban kezdte a játékot a két csapat:


Magyarország. Ilku I - Buzánszky, Mátrai, Dalnoki - Szojka, Kotász - Budai, Kocsis, Szusza, Puskás, Fenyvesi.


Lengyelország. Szymkowiak - Mashelli, Korynt, Wozniak - Strzykalski, Zientara - Jezierski, Uznanski, Kompny, Brychczy, Ciupa.

www.sportmuzeum.hu



Mindenki sejtette, hogy nehéz, küzdelmes mérkőzés lesz a magyar válogatottnak. Sajnos az I. félidőben a magyar csapat nemegyszer méltán rászolgált a közönség hangos elégületlenségére. A lengyel csapa viszont igazolta a róla elterjedt jó híreket: ha nem játszott is magával ragadó módon, de játékosok jól kezelték a labdát, nyugodtan, okosan adogattak és nem egyszer teremtettek veszélyes helyzetet. Védőik lelkesen és keményen küzdöttek.

Vezetést szereznek a lengyelek
Az első percekben a magyar csapat lépett fel támadólag. A 4. percben Puskás szépen tette maga elé a labdát, majd a 16-os sarkáról hajszállal lőtt kapu mellé. A csúszós füvön mindkét csapat játékosai meglehetősen sok labdakezelési és átadási hibát vétettek. A 7. percben Kocsis szépen szöktette Budait, a jobbszélső beadását Fenyvesi kapásból lőtte a jobb alsó sarokra, de Szymkowiak biztosan védett.


A magyar közvetlen védelem játékfelfogására jellemző módon született meg a lengyelek vezető gólja: a 10. percben Kempny vitte a labdát, senki nem támadta meg, végül is a középcsatár a jobbösszekötő helyéről, 17 méterről bal lábbal a bal alsó sarokba lőtt. Ilku I későn dobta magát, 1:0 Lengyelország javára.


Meglepetésre a magyar csapat ezután sem fokozta az iramot, sőt inkább a lengyelek támadgattak. Több volt az elgondolás is a vendégek játékában. A 21. percben aztán Kocsis jó labdával ugratta ki Puskást. A balösszekötő 14 méterről nagy erővel lőtt kapura, a kifutó Szymkowiak azonban vetődve bele tudott ütni a labdába, amely hátrafelé a bal kapufa tövére pattant, és onnan a védők szögletre küldték. Támadott, támadott a magyar csapat, de ezekben a támadásokban nem sok elgondolás és még kevesebb tűz volt. A lengyelek ritkább támadásai mindig veszélyt jelentettek. A 32. percben Szusza helyett Machos jött be a pályára. Egy perccel később a lengyel balszárny támadása közben Buzánszky rosszul nyúlt a labdához, a labda Brychczy elé pattant, a lengyel balösszekötő azonban meglepetésében teljesen tiszta helyzetből 6 méterről a kapu mellé lőtt. A 38. percben Fenyvesi magas beadásának Machos alá futott.

Egyenlítünk
Elég váratlanul esett a magyar csapat egyenlítő gólja. A 40. percben Machos Kocsishoz perdítette a labdát. Kocsis észrevette, hogy a lengyel védelem a kiugrani készülő Machosra ügyel, váratlanul 17 méterről ballal kapura lőtt, és az éles lövés a bal alsó sarokba vágódott 1:1. A félidő utolsó pillanataiban egy összecsapás során Puskás a bokáján megsérült.

Szünetben


A magyar öltözőben Bukovi Márton és Sós Károly egyenként beszélt a játékosokkal, Puskás a gyúrópadon feküdt fájdalmas arccal, Kreisz László dr. vizsgálta, s csak hozzáért sérült lábához, már felkiáltott balösszekötőnk. A szakvezetők elhatározták, hogy Szusza megy vissza a II. félidőben Puskás helyére. Machos lesz a középcsatár. A lengyel csapatban nem volt változás. Koncewicz edző arra kérte játékosait, hogy Puskást jobban fogják a II. félidőben - még nem tudták, hogy nem fog játszani.


A II. félidő


Lendületes támadássorozattal kezdett a magyar válogatott. Szusza közelről kapásból lőtt kapura. Az óriási erejű lövést Szymkowiak szögletre öklözte. Utána Kocsis lőtt mellé. A közönség harsány biztatása is nagy lendületet adott csapatunknak. Szuszát láthatólag serkentette, hogy visszakerült a csapatba, nagyon lelkesen és veszélyesen játszott. A lengyelek fokozatosan védekezésre rendezkedtek be, sokszor öten, hatan is álltak a 16-oson belül. A közönség soraiból sűrűn hallottuk, hogy ezt a mérkőzést meg kell nyernie a magyar csapatnak. Valóban úgy festett a mieink játéka, hogy rövidesen meg kell születnie vezető gólunknak. Szusza hátrahúzásos lövését nagy taps nyugtázta. A mieink már jobban mutatták magukat és többet mozogtak is. A lengyelek kevesebbet támadtak, védőink jobban fedeztek és jobban zártak, mint az I. félévben. Sokat javul a játék irama, a színvonalon azonban még akadt javítanivaló mindkét csapatban.

Az 57. percben Fenyvesi éles lövését bravúrosan védte a lengyel kapus, majd Kocsis lőtt - gyengén. Negyedóráig tartott a magyar válogatott nyomása, aztán rövid időre felszabadult a lengyelek kapuja. A kitörő Brychczy elől az utolsó pillanatban Buzánszky szögletre mentett. A 60. percben Kocsis és Szymkowiak összecsapott, a lengyel kapus megsérült a lábán, de tovább játszott. A 62. percben a lengyel csapatból Ciupa kiállt, Pohl jött be balösszekötőnek és Brychczy kihúzódott a balszélre. A csere nem hozott sok sikert a lengyeleknek, mert a 64. percben megszületett vezető gólunk.

www.sportmuzeum.hu



Szusza vitte fel a labdát, a védők kézzel akarták feltartani, ő azonban estében is ki tudta ugrálni Fenyvesit. Balszélsőnk az alapvonalig vitte a labdát, onnan pontosan kapu elé talált és a befutó Kocsis három méterről kapásból jobb külsővel a jobb felső sarokba továbbította a labdát. 2:1 a magyar válogatott javára.


A gól nagy lendületet adott a mieinknek, több veszélyes támadást vezettek, lőttek is, de a biztos kezű Szymkowiak gólnak látszó labdákat is hárított. A mieink irányították a játékot és nagy fölényben játszottak. Már sokszor zavarba lőtték a lengyel védők és sok hibát is követtek el. A szórványos lengyel támadásokat könnyedén hárították a mi védőink. Közönségünk újabb gólt szeretett volna már látni és ez meg is született a 79. percben:
Dalnoki Kocsisnak adta előre a labdát, Kocsis a mellette álló Szuszához játszott, Szusza pedig 22 méterről lapos, nagyerejű lövést küldött a jobb sarokba. 3:1.


Kifáradtak a lengyelek, a védők csak hősies erővel tudták támadásainkat feltartani. Machos kecsegtető helyzetben hibázott a kapu előtt. A 87. percben azonban "javított" a közép csatár: Szusza, majd Kocsis lábán vándorolt a labda. Kocsis szöktette Budait, a jobbszélső lapos beadását a berohanó Machos esetében jobb lábbal mintegy 4-5 méterről a jobb alsó sarokba csúsztatta. 4:1. A lengyelek heves ellenmondással válaszoltak a gólra, de ez az ellentámadás csak két szögletet eredményezett. Az utolsó pillanatokban még Budai elől mentettek jó helyzetben a lengyel védők.

Szögletarány: 10:7 (5:2) Magyarország javára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!