Félév végi látogatás a Duna Cipőgyárban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


Hajrá nélkül

Forrás: MTI
A Duna Cipőgyár sztahanovistái megtekintették a Belvárosi Színház egyik előadását

Ipari körökben az utóbbi hetekben sok szó esik a Duna Cipőgyárról, ahol új, a dolgozók anyagi érdekeltségére és az üzem önállóságára fokozottan épített tervezési és üzemvezetési módszert vezettek be. A gyár munkája nagy érdeklődésre tarthat számot a lakosság körében is, mert az üzem - a vásárlók igényeinek megfelelően - az utóbbi időben több új gyártmányt készít. Újfajta mikropórusos gyermekcipők, férfiszandálok gyártását kezdték meg.


Az üzem vezetőivel beszélgetve, a műhelyeket járva szembetűnő, hogy most, három nappal az első félév befejezése előtt nyoma sincs a félév végi hajrának.


Az üzem első negyedéves tervét 1,2 százalékkal, áprilisi és májusi tervét 4, illetve 1,3 százalékkal túlteljesítette. Június első két dekádjának eredményei is biztatóak. Egyszóval a félévi terv teljesítésére már nincs gondjuk.


Az üzem félévi exporttervét június 24 helyett 18-ra mennyiségében és választék szerint is teljesítette, 27-ig pedig 17 033 párral több exportcipőt gyártottak. Most már a harmadik negyedévi exporttervben szereplő modelleken dolgoznak. Az üzem párt- és gazdasági szervei nagy gondot fordítanak a munkaverseny-szervezésre.


A munkaverseny alapja az egyéni érdekeltség

Az üzem vezetői a legnagyobb gondot a minőségi és anyagtakarékossági verseny szervezésére és irányítására fordítják. Eleve anyagtakarékossági és minőségi versenyt azonban csupán plakátokkal és jelszavakkal nem lehet szervezni. Ezért minden üzemrész számára pontosan meghatározott anyagnormákat és minőségi mutatókat dolgoznak ki. A munkások számon tartják ezeket az előírásokat annál is inkább, mert ezek teljesítése, illetve túlteljesítése után kapják a prémiumot. Az üzemben az első negyedévben 692 000 forint értékű közvetlen és rezsianyagot takarítottak meg. Ez az anyagmegtakarítás a második negyedév első két hónapjában már 683 000 forintra nőtt.


A szabászok premizálásánál azonban gondot okoz, hogy a minisztérium csak a pénzszámok alapján határozza meg az anyagtakarékossági prémiumfeltételeket. Most is az történt, hogy a szabászok csak június 26-án - a kifizetés napján - tudták meg, hogy áprilisi és májusi munkájuk alapján mennyi prémiumot kapnak. A kifizetett prémiumok ellen ugyan nincs kifogásuk a szabászoknak, de igaza van Dala Károly elvtársnak, hogy mégiscsak jobb lenne, ha előre tudnák a feltételeket, mert hiszen a prémiumrendszernek éppen az a célja, hogy előre meghatározott feladatok teljesítésére ösztönözzön.


A legjobb műhelyben


Az üzem legjobb műhelye most a 245/a-kör. Ebben az üzemrészben mikropórusos export férficipőket gyártanak. A második negyedévben eddig 5900 pár cipőt gyártottak terven felül. Ebben a műhelyben májusban 17 ezer pár cipő közül öt párat, júniusban pedig 15 ezer pár közül összesen hét párat kellett másodosztályúnak minősíteni. E műhely tapasztalata is azt bizonyítja, hogy a minőségi mutatók és az anyagnormák nagy ösztönzést adnak a versenynek. De Mester László elvtárs főművezető mosolyogva meséli, hogy amíg nem dolgozták ki a rámabőrök normáját s nem vezették be a megtakarítás utáni prémiumot, addig Trosztovszki Imre és Sipos Ferenc rámavarrók könnyű szívvel vették át a raktárból érkezett rámabőrt. Most azonban nem restek kiteregetni a műhely padlójára, s centire lemérik. Májusban a műhely dolgozói átlagosan 200 forint minőségi és anyagtakarékossági prémiumot kaptak.