Ellenséges ügynökök zavargásokat provokáltak Poznanban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


A Lengyel Távirati Iroda jelenti:

Csütörtökön súlyos rendzavarások történtek Poznan városában. Ellenséges ügynököknek sikerült utcai zavargásokat provokálniuk, egyes középületeket megtámadtak.

www.videofact.com



A provokációnak 38 halálos és 27 sebesült áldozata van. Az elesettek között vannak a lengyel hadsereg katonái és a közbiztonsági szervek funkcionáriusai, akik akkor vesztették életüket, amikor a diverziós bandák támadásával szemben védelmezték a középületeket.

A poznani harcok idején több mint hetven ember lelte halálát - nyolcan a "rendfenntartó erők" tagjai közül -, a meggyilkoltak átlagéletkora 26 év. A sebesültek száma csaknem ezerre tehető. A poznani "fekete csütörtök" egyik szimbóluma az a 13 éves fiú, akit egy belbiztonsági tiszt lőtt közelről agyon - Miskolcon 1992-ben emlékoszlopot állítottak a fiatal életét a szabadságért áldozó Romek Strzalkowski tiszteletére.) (Tischler János: A néphatalom fejszése)


A kormánynak és a Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi Bizottságának képviselői, köztük Józef Cyrankiewicz miniszterelnök a zavargások színhelyére utaztak.

A Sztálin térre vonult tömeg azt várta, hogy a helyi hatalom vezetői meghallgassák őket, s elterjedt a híre annak is, hogy személyesen Józef Cyrankiewicz miniszterelnök érkezik Poznanba, hogy a tüntetőkhöz szóljon. Kiderült, hogy ez csak hiú ábránd. Az emberek mind csalódottabbnak érezték magukat, hogy senki nem áll velük szóba, nincs, aki elé követeléseiket terjeszthetnék. (T. J.: A néphatalom fejszése)


A munkások mélységes felháborodással ítélik el a diverziós cselekményeket. A hatóságok a munkásosztály öntudatos részére támaszkodva úrrá lettek a helyzeten és helyreállították a városban a rendet. A munkások június 29-én reggel hét óráig túlnyomó többségükben megjelentek munkahelyükön azoknál a vállalatoknál, ahol előző nap megszakadt a munka. Helyreállították a villamosvasúti és autóbusz-közlekedést is.

A városban a nyugalom péntekre nagyjából valóban helyreállt, a szórványos lövöldözések azonban egészen szombat hajnalig tartottak.


A letartóztatott diverzánsok ügyében folytatott előzetes vizsgálat arra mutat, hogy ezek a személyek a reakciós földalatti mozgalommal állnak összeköttetésben. A nagyméretű és gondosan előkészített provokációért és diverzióért felelős személyeket a törvény teljes szigorával fogják sújtani.

Formálisan 567 ember ellen indult nyomozás, ebből 94 esetben "fegyveres fellépés" miatt, végül 58 emberrel szemben emeltek vádat, de az októberi változások, Gomulka ismételt hatalomra kerülése után mindannyiukat szabadlábra helyezték.