A Szovjetunió ipari kiállításának technikai újdonságaiból

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Ifjúság)

Mint már hírt adtunk róla: össz-szövetségi ipari kiállítás nyílt a moszkvai mezőgazdasági kiállítás területén. Az alábbiakban a kiállítás sok technikai érdekessége közül mutatunk be néhányat.

A szovjet autógyárak futószalagjairól egymás után gördülnek le a tökéletesített új gépkocsitipusok. A gorkiji autógyárból még az idén sorozatban kikerülnek a Volga-21 tipusú ötszemélyes személygépkocsik. A kiállítás egyik sztárja volt ez a darab



A 200 kilowattos bemutató atom-reaktor a kiállítás egyik legnagyobb érdekessége. Ez a működő reaktor az "Atomenergia" pavilon hat méter mély vízzel telt medencéjében van elhelyezve. "Tüzelőanyaga": 30 kilogramm dúsított urán, amely 24 kazettát tölt meg, egy-egy kazettában 16 rúd van. A medence vize a neutronok lassítására és visszaverésére, valamint a reaktor hűtésére szolgál.

Az elektronikus számológépek csak szerény helyet foglalnak el a kiállításon. Hatalmas méreteik miatt makettek szemléltetik e bonyolult szerkezetű gépcsodákat. Ezek a szovjet gyártmányú gépek, amelyek a Szovjetunió Tudományos Akadémiáján működnek, bonyolult matematikai számítások igen gyors és pontos elvégzésére alkalmasak. Például egy léglökéses repülőgép törzsének méretezéséhez szükséges számításokat tíz perc alatt elvégzi az elektronikus számológép. A látogatókban azonban a legnagyobb csodálatot az a fordítás keltette, amelyet ezzel a géppel végeztek. A gép által angolból oroszra fordított szöveg helyességét maguk a látogatók is ellenőrizhetik.

A KU-3-as kukoricakombájn a "Gépgyártás" pavilonban látható. A kombájn levágja a kukoricaszárat, leszakítja róla a csöveket, megtisztítja, és a szárat a levelekkel együtt összevágja a siló számára. A letisztított csöveket pedig tartályba gyűjti. A traktor mögött haladó kombájn három sor 700 milliméteres sortávolságra ültetett kukoricát arat le. Teljesítménye: 9,8-11,4 hektár műszakonként. A "Rosztszelmas" gyárban még az idén megkezdik gyártását.