Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

A fővárosi és vidéki élelmiszerpiacokon és üzletekben a legtöbb élelmi cikkből gazdag a választék. A kárt okozó téli fagy ellenére a termésbecslések szerint elegendő zöldség és gyümölcs kerül az üzletekbe. Az áralakulás a tavalyihoz képest kedvező.

1955. jún. 14.

1956. jún. 14.

Zöldborsó

4.80-5,60 forint

2,00-2,60 forint

Kelkáposzta

3,00-4,20 forint

1,60-2,20 forint

Kalarábé

2,20-3,20 forint

1,50-2,00 forint

Eper

8,00-14,00 forint

6,00-10,00 forint



Több újburgonya érkezett eddig, mint tavaly ilyenkor, hamarosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon a meggy, jó termés ígérkezik fejeskáposztából, kelkáposztából, zöldborsóból, mindez további, jelentős árcsökkenéssel biztat.

Kéri Dániel
Kéri Dániel

Hogy az áru frissen kerüljön a fogyasztóhoz, a kereskedelem több helyen a közbeiktatott szervek kikapcsolásával, az áru útjának megrövidítésével megkezdte a közvetlen áruszállítást a termelőtől a kiskereskedelmi vállalathoz, illetve az üzemi konyhákhoz. Néhány vidéki városban azonban - hacsak átmenetileg és rövid ideig is - olykor az országos átlagnál magasabbak az árak. Június 5-én például megtörtént Miskolcon, hogy a zöldborsó az állami üzletekben sokkal drágább volt, mint a szabadpiacon, amelynek árairól a tanács kereskedelmi osztálya nem tájékozódott.

A munkásháztartásokban az ötvenes évekbeli megfigyelések szerint az étrend mintáját a háború előtti polgári csoportok étrendje adta. A jövedelmi viszonyok különbségei az étkezési szokások eltéréseit többé-kevésbé fenntartották. Az alacsonyabb jövedelműek nyilvánvalóan kevesebbet fordítottak élelmiszerekre, ezért táplálkozásukban előtérbe kerültek az olcsó, nagyobb mennyiségben beszerezhető, magas kalóriatartalmú élelmiszerek. A magasabb jövedelmű háztartások esetében megfigyelhető az újításra való nagyobb hajlam. A hétköznapi étrendekre - társadalmi státustól többé-kevésbé függetlenül - a hagyományosnak tekintett magyar konyha ételeihez való ragaszkodás a jellemző a negyvenes-ötvenes években.

Hétmillió literrel több sör, egymillió kilóval több fagylalt

kerül forgalomba az idén a harmadik negyedévben, mint 1955 azonos időszakában. A "legidőszerűbb" cikkekben is jobb tehát az ellátás, s a nagyon kedveltté vált pilzeni import sört továbbra is biztosítja a kereskedelem. Persze, még jobb lett volna, ha a Nagykanizsai Sörgyár már január elején - a terv szerint - megkezdte volna munkáját. Sajnos, csak júliusban vagy augusztusban várható Nagykanizsáról az első sörszállítmány.

A Kőbányai Sörgyár meggy-, szeder- és málnagyöngyével kedveskedik a gyümölcslé híveinek, a borpincékből 4 700 000 literrel több bor kerül az üzletekbe, mint 1955 harmadik negyedében. A borok minősége és választéka sokat javult tavaly óta.

A tejfogyasztás növekszik

A legutóbbi hetekben 5-8 százalékkal több tej fogyott, mint tavaly ilyenkor. Igen nagy az érdeklődés a palackozott tej iránt, amely főleg csak a fővárosban kerül forgalomba, mert a tejiparnak sajnos, nincs elég palackja. Néhány hétig zökkenők voltak a túró- és a tejfelellátásban, de a kereskedelem jelenleg már ki tudja elégíteni az igényeket. Növekedett a kereslet a poharas tejfel, joghurt és a kefir iránt is. Itt az a hiba, hogy a gyorsan növő kereslethez képest kevés a papírpohár a tejfelhez, illetőleg az üveg a joghurthoz és a kefirhez. A legutóbbi héten örvendetesen bővült a sajtválaszték.

Cukorkából, édességből gazdag a választék

- ez a felnőtt és a legifjabb vásárlók egybehangzó véleménye. Újdonságok? Új árucikk lesz az üzletekben a C-vitaminos zselé, ízléses celofán-csomagolásban. Egyetlen ilyen cukorka kielégíti egy ember napi C-vitamin szükségletét. Nagyon kedveltek a nemrég forgalomba került, kis dobozokba csomagolt frissítő drazsék, a tejszínnel és párizsi krémmel töltött csokoládé, a Romeo. A nyári meleg idő beálltával ismét árusítják az üdítő Cuki nápolyit.

"Reméljük, jó marad a húsellátás"

- mondják a kereskedelem illetékesei. Nemcsak a fővárosban, vidéken is sokat javul a legutóbbi hetekben a húsellátás. Hús a hét minden napján kapható. A harmadik negyedévben vidéken mintegy 200 vagonnal több hús kerül forgalomba, mint tavaly. Aratás idejére a kereskedelem 100 vagon szalonnát biztosított az állami gazdaságok, a termelőszövetkezetek dolgozói számára, s a földműves szövetkezeti boltokban bőven vásárolhat szalonnát a falusi lakosság.

Az élelmiszeripar és kereskedelem a jelek szerint jól felkészült a nyári hónapokra. Zökkenők itt-ott akadnak ugyan, de a legtöbb hiba megszüntethető. Csak többet kell törődni a háziasszonyok problémáival, az "apróságokkal". Néhány nap óta például igen sok üzletben nem kapható porcukor. Miért? Nincs ennek semmiféle "objektív" oka. A kereskedelem nem rendelt eleget, s a meglevő mennyiséget sem osztja el gondosan az üzletek között. Nem kapható mustár. Mustármagból ugyanis keveset importáltunk - a kereskedelem és az ipar hibájából -, mert nem mérték fel gondosan a szükségletet, későn jelezték a hiányt az illetékes szerveknek.

Akad még néhány hasonló hiba, amelyeken segíteni lehet és kell, hogy a javuló ellátás a közeli hónapokban még kedvezőbb legyen.

György István

Nem a változatosság, hanem a racionalitás érvényesült az étrendek kialakításában, a napi/heti étkezések tartalma és időrendje erősen igazodott a családfő által végzett munka jellegéhez, illetve a szezonalitáshoz. Az ötvenes években továbbra is gyakori volt, hogy egy-egy étkezéshez csak egy-kétféle ételt fogyasztottak, ezekből viszont bőségesebb mennyiséget. A technikai újítások pedig még csak kis mértékben befolyásolták az ételkészítési szokásokat. A polgári-városi lakásokban még jégszekrényben tartották hidegen az élelmiszert. A tűzálló cserépedényeket fokozatosan kiszorították a zománcozott fém főzőedények.