Munkaidő: heti 40 óra

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Látogatás a Kőbányai Gyógyszerárugyárban

A napokban jelent meg a Minisztertanács rendelete, amely szerint a vegyipar egyes területein csökkenteni kell a munkaidőt. A Kőbányai Gyógyszerárugyárban és a Hajdúsági Gyógyszergyárban már megvalósították a Minisztertanács rendeletét, s egyes üzemrészekben heti 40 órára csökkentették a dolgozók munkaidejét. Nos, tegyünk látogatást Kőbányára, ahonnan olyan hírt kaptunk, hogy sok fiatalt érintett a munkaidő csökkentése.

Nagy az öröm

Takács Istvánnal, a gyár DISZ-titkárával megyünk a "Pirasolidin" ifjúsági exportbrigádhoz: az itt dolgozók munkaidejét heti 40 órára csökkentették.

A brigád munkahelyén, a kis üzemrészben kesernyés, klóros szag árad szerte. Hosszú ideig bizony nem is lehet bent tartózkodni. Itt dolgozik a 31 tagú exportbrigád, amelynek 15 tagja ifjúmunkás. Hadd mondjuk el róluk, hogy a legutóbbi értékelésnél a harmadik helyet szerezték meg az exportbrigádok országos versenyében, s 2000 forint jutalmat kaptak. Ők készítik a hidrozó benzolt, a Rheopyrin nevű, reuma elleni gyógyszer alapanyagát, Sztanek Pál, a délutánosok csoportvezetője néhány "slukkot" vesz az udvar aránylag jobb levegőjéből majd Bervai Pál is kiszalad, miután a pakolást megerősítette az egyik berendezésen. Levegőzés közben a két ifjúmunkás elmondja: bizony gyakran előfordult, hogy egyik másik ember rosszul lett az egészségre káros gázok miatt. Nagyon örülnek, hogy a párt javaslatára a Minisztertanács elrendelte munkaidejük csökkentését. - Minden héten lesz egy szabadnapom, amit a szabadban töltök. A mi munkánk megköveteli, hogy többet menjünk a levegőre. Megyünk is kirándulni, ne féljen... - mondja Sztanek Pali.

Hogyan is lesz ez a szabadnap?

Illés Sándor fiatal üzemvezető mérnök, a brigád patrónusa elmondja: a fiatalok továbbra is nyolc órát dolgoznak naponta, és ily módon a vásárnapon kívül még egy szabadnapot vesznek ki hétközben. Mindennap más és más, így a három műszakos termelésben sem lesz fennakadás. A munkaidő-csökkentés tehát nem megy a termelés rovására. Hozzáteszi még: "természetesen a dolgozók keresete semmivel sem csökken."

Levél a vezetőkhöz

Rövidítették a munkaidőt a CH V-ös üzemrészben is. Itt annyira kibírhatatlan a levegő, hogy Susics Béla ifjúmunkás csak védőkészülékkel tud dolgozni. Verejtékezik az arca, ahogy a védőálarcot leveszi, s panaszkodik, hogy egy kicsit bizony beszivárog a rossz levegő a szűrőkészülékén.

- Ezután a munkaidő-csökkentés révén többet sétálhatok a kislányommal a jó levegőn, többet olvashatok művelődhetek és jobban részt vehetek az edzéseken is - mondja Susics Béla, aki rossz-levegőjű munkahelye után szívesen jár teniszezni a Kinizsi sportkörbe.

Természetes, hogy a dolgozók osztatlan örömmel fogadták a munkaidő csökkentéséről szóló határozatot. Sőt a "Pirasolidin" ifjúsági brigád tagjai levelet intéztek a gyár párt és gazdasági vezetőihez. "Ebben az intézkedésben a második ötéves terv célkitűzéseinek megvalósítását, a rólunk való gondolkodást látjuk..." - írják a levélben, s megfogadják, hogy ezután még odaadóbban dolgoznak a tervek teljesítéséért. Ebben eddig sem volt hiány. A gyárban nyolc ifjúsági exportbrigád segíti elő a tervteljesítést, s nagy részük van abba, hogy a vállalat most is az élüzem címet viseli.