Hatalmas lelkesedés fogadta Budapest Kim Ir Szen elvtársat és a koreai kormányküldöttség tagjait

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Magyar Ifjúság)

Az elnököt úttörők köszöntötték a repülőtéren

Vasárnap délben szállt le a ferihegyi repülőtér betonpályájára az a román különgép és két kísérőgép, amely kedves vendégeket hozott Budapestre: Kim Ir Szen elvtársat, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Minisztertanácsának elnökét és a koreai kormányküldöttség tagjait. Rákosi Mátyás, Hegedüs András, Apró Antal, Bata István és Boldoczki János elvtársak léptek a géphez. An Jen elvtárs, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság magyarországi nagykövete kíséretében. Amikor a különgép ajtaja kinyílt és a tolólépcsőn megjelent szürke nyári ruhában, mosolyogva Kim Ir Szen elvtárs, Budapest népének képviselői - akik tömegesen jöttek el fogadására -s a hazánkban tanuló koreai fiatalok hatalmas lelkesedéssel köszöntötték a várva-várt vendéget. Majd egymás után tűntek fel a repülőgépek ajtajában a koreai kormányküldöttség tagjai: Pok Den Aj, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának elnökhelyettese. Kim Ben De, az Észak-Koreai Ifjúbarátok pártja Központi Vezetőségének elnökhelyettese. Csio Kim Szoa, a "Kim Csak" Politechnikai Intézet igazgatója. Han Gi Csan, a "Kim Csak" Kohászati Művek egyik részlegének vezetője a munka hőse. A küldöttséghez csatlakozott An Jen nagykövet is. Hegedűs András elvtárs, a Minisztertanács elnöke üdvözlőbeszédében hangsúlyozta: "Népünk mint testvérét fogadja önöket, a hős koreai nép küldötteit, amely nép annyi áldozatot hozott országa szabadságának és függetlenségének védelméért és az egész világ békéjének megőrzéséért." Kim Ir Szen elvtárs és a kormányküldöttség tagjai ezután hosszan elbeszélgettek pártunk és kormányunk vezetőivel. Budapest népének képviselőivel és a hazánkban tanuló koreai fiatalokkal, majd elhagyták a ferihegyi repülőteret.

Kim Ir Szen, Pok Den Aj, Apró Antal és Rákosi Mátyás - elvtársak, egymás között

A koreai kormányküldöttség vasárnap délután részt vett az Országházban rendezett fogadáson, amelyet a párt és a kormány vezetői adtak tiszteletükre. Ezután került sor a vasárnap délutáni program egyik legkedvesebb részére: Kim Ir Szen elvtárs és a kormányküldöttség tagjai hosszas sétát tettek a Margitszigeten, ahol a budapestiek hamar felismerték, szeretettel köszöntötték és elkísérték egészen a sziget felső részéig a sétáló vendégeket. A koreai kormányküldöttség ezután a Népstadionban megtekintette a Bp. Vasas- Bp. Dózsa bajnoki labdarúgómérkőzést, majd részt vett a tiszteletére rendezett operaházi díszelőadáson, ahol Kim Ir Szen elvtárs és a koreai kormányküldöttség tagjai, a párt és kormány vezetői, a diplomáciai képviseletek vezetői előtt nagy sikert aratott a "Bihari nótája" című magyar táncjáték.

Forrás: [origo]

A koreai küldöttség a margitszigeti romokkal ismerkedik



Tegnap délelőtt a koreai kormányküldöttség megkoszorúzta a hazánk szabadságáért és függetlenségéért életüket áldozott magyar hősök, valamint a felszabadító szovjet hősök emlékművét. Délben a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, An Jen elvtárs és felesége adott fogadást Kim Ir Szen elvtárs és kormányküldöttség tagjai tiszteletére a városligeti Gundel étteremben, ahol megjelentek a párt és kormány vezetői, valamint számos budapesti diplomáciai képviselet vezetője és tagjai. A meleg baráti hangulatban lefolyt fogadáson több pohárköszöntő hangzott el.

Korábban: Az elnök, akin nem fog a golyó