A párt segítsége, ellenőrzése nélkül lehetetlen jó munkát végezni

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Délmagyarország)

Jegyzetek a sándorfalvi tanács és a pártbizottság életéből

A községi pártbizottság ellenőrzése, irányítása nélkül lehetetlen jó munkát végezni - így mondja Pesti Péter elvtárs, a sándorfalvi tanács elnöke, s azután beszámol azokról a szép eredményekről, melyeket azóta ért el a sándorfalvi tanács munkájában, mióta felsőbb pártszervek intézkedésére Sándorfalván is megválasztották a községi pártbizottságot.

Egy évvel ezelőtt még a termelőszövetkezeti mozgalom igen gyenge lábon állt a faluban. A tanács egyedül azonban nem sokat tudott segíteni ezen. A fiatal pártbizottság első gondja volt, hogy a község egyik legjobb, legrátermettebb kommunistáját pártiskolára küldje. Az iskola elvégzése után erre az emberre, Deák Mihály elvtársra bízták a helyi Rózsa Ferenc Termelőszövetkezetben a párttitkári tisztséget. Deák elvtárs munkája nyomán megjavult a pártélet, a népnevelő-munka. Azelőtt éveken keresztül csak kilépők voltak a tsz-ből, a javuló pártmunka nyomán szinte tömegesen jelentkeztek a tsz-be belépők. Viszonylag rövid idő alatt, vagy ötvenen jöttek. Közöttük olyan jó dolgos, a falu előtt is becsületben álló egyéni gazdák, mint Czibolya András és Rovó József középparasztok.

Megtörténik, hogy valamilyeik boltban rosszul sütött "szappanos" kenyeret árulnak. Ilyenkor a falusi párt-végrehajtóbizottság valamelyik tagja KÖZÖSEN A TANÁCSSAL azonnal intézkedik, hogy vonják felelősségre a hiba elkövetőit.

A tavaszi vetések idején a falu még korábban szerződésre igényelt műtrágyát sem kapta meg. Szabad eladásra pedig műtrágyát egyáltalán nem is küldtek a felsőbb kereskedelmi szervek. Látszólag ez pusztán tanácsi ügy, de mégis foglalkozott ezzel az üggyel a pártbizottság is. Intézkedett, hogy minden gazda megkapja az igényelt műtrágya mennyiséget, sőt ötven mázsát szabad eladásra is juttattak.

Ha a begyűjtési munkában a községek sorrendjét nézzük, egy idő óta Sándorfalvát a legjobbak között látjuk. Kisebb zökkenőkkel ugyan, de rendszeresen negyedévre teljesíti a község adóbevételi s begyűjtési tervét.

Kevés lány sportol falun

- Meghúzta a hajamat a Jani!
- Örülj neki Erzsi, olyan jó időt futottál, hogy részt vehetsz a szpartakiádon.


Nem volt tehát hiábavaló a számos, gyakran éjszakákba nyúló értekezlet, megbeszélés, amit a tervek teljesítésért tett a pártbizottság és a tanács vezetősége. Korábban - a sándorfalvi gazdák tudják ezt legjobban - a falu némelyik vezetőjének nem az volt az "érdekes", hogy egy-egy dolgozó paraszt kifizette-e már az adóját, átadta-e már a bejáró hízott sertést, hanem csak az, hogy kinek van pénze, kinek van még beadni valója. Így sok gazdának találtak újabb "pótadót", "elmaradt" beadási kötelezettséget, vagyis csak arra törekedtek, hogy a község terve teljesítve legyen. A pártbizottság és a tanácsba kerülő új vezetők munkája nyomán most egyáltalán nem fordulnak elő ilyen otromba törvénytelenségek, s a terveket mégis tudják teljesíteni.

A Sándorfalvi Községi Pártbizottságnak nagy szerepe van az idei községfejlesztési tervek kidolgozásában, s a végrehajtásában is. E terv szerint folyamatosan átépítik az egész község csatornahálózatát. A községi pásztorok csőszök részére szolgálati lakásokat építenek, nagyobb ütemben folytatják tovább az útépítéseket és javításokat is. Csak egyedül a Csongrádi utca rendbe hozására háromezer, a közvilágítás javítására 12 ezer forintot költöttek ebben az évben.

Forrás: [origo]

Lepucolták a padlást, készen állnak az aratásra és a betakarításra Sándorfalván



A tanács munkájának jelenleg az aratás, cséplés és a gabonabegyűjtési előkészületek állnak középpontjába. Pár héttel ezelőtt a pártbizottság kezdeményezésére a pártbizottsági és tanácstagokból álló vegyes bizottság kétnapos ellenőrzést tartott a gépállomáson. Megnézték, jól vannak-e kijavítva a gépek, hogyan osztották el az aratási, cséplési munkaterületeket, s hasznos tanácsokat adtak a felmerülő problémák elintézéséhez. A pártbizottság tagjai, s a tanács számba vette már a gabonatárolásra alkalmas raktárakat és egyéb helyiségeket is. A tavalyi raktározási nehézségek most nem ismétlődhetnek meg!

A pártbizottság vezetőségi ülésein mindig szép számmal vesznek részt a tanács végrehajtó bizottságának tagjai is. Nincs olyan értekezlet, ahol ne foglalkoznának a tanács valamilyen problémájával. A következő pártvezetőségi értekezleten például felülvizsgálják, értékelik a tanács pártcsoportjának eddigi munkáját, majd javaslatot tesznek, kiket válasszanak meg az időközben megürült munkakörök betöltésére.

Mint láthatjuk, a Sándorfalvi Községi Pártbizottság tagjai valamennyien érzik felelősségüket a tanács munkájáért, s nemcsak ellenőrzik azt, de nagy részt vállalnak a végrehajtás munkájából is. Az elmondottak után úgy tűnik tehát, hogy Sándorfalván teljesen hibátlan a pártvezetés s a tanács munkája.

Németh László elvtárs, aki jelenleg a pártiskolán lévő titkár elvtársat helyettesíti, egyben gépállomási párttitkár és pártcsoportvezető is a községi tanácsnál, s ezeken kívül van még néhány funkciója. S ha mindenütt eleget akarna tenni, neki sem lenne elegendő a két keze. Különösen sok a javítani való a falusi alapszervezetek pártéletében. Manapság is megtörténik még, hogy egyes taggyűléseket el kell halasztani más napokra, mert a kellő szervezés hiánya miatt nem jön össze a tagság. Különben ez az ügy is szerepel a következő vezetőségi ülésen. Ahogy már sok más problémát megoldottak a sándorfalvi elvtársak, ezt a hibájukat is kijavítják. A hibáktól függetlenül nagyon sok községi pártbizottság, tanács tanulhat a sándorfalviaktól, hogyan kell eredményesen együtt dolgozni, s hogyan kell érvényesíteni a tanács munkájában a párt vezető szerepét.