Ma délelőtt megkezdődtek a szovjet-jugoszláv tárgyalások

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Esti Budapest)


A ma reggel megjelenő szovjet lapok terjedelmes helyen (csaknem egész első és második oldalukon) számolnak be a Joszip Broz-Tito elvtárs látogatásával kapcsolatos eseményekről. A lapok híradásaiból kitűnik, hogy Tito elvtárs Moszkvában töltött tegnapi napja így alakult: délelőtt 10 órakor látogatás Bulganyin elvtárssal, fél 11-kor pedig Hruscsov elvtársnál. Fél 12-kor Tito elvtárs megtekintette a Lenin-Sztálin mauzóleumot, majd utána a szovjet állam és a kommunista mozgalom nagy halottainak a Kreml falában elhelyezett emlékművét.

Ez után került sor a Kreml nevezetességeinek megtekintésére. Délben Vorosilov elvtárs villásreggelit adott Tito elnök és kísérete tiszteletére, este pedig a moszkvai Nagy Színházban díszelőadást rendeztek a jugoszláv vendégek tiszteletére. A szovjet művészek Krejn szovjet zeneszerző, Laurenszia című balettjét adták elő.

Moszkva lakói kedvesen fogadták a jugoszláv elnököt, aki Hruscsov társaságában tekintette meg a fejlődés eredményeit




A lapok nemcsak a látogatások hivatalos ismertetésére szorítkoznak, hanem hatalmas fényképfelvételeket és kedves epizódokat is közölnek. Az ilyen epizódok ellesésére bőven van alkalom, hisz rengeteg újságíró kíséri a jugoszláv vendégeket minden útjukon.
S ezekre az utakra és látogatásokra mindkét részről a figyelmesség, a szabadon áradó derű és humor jellemző.

Tegnap délelőtt, amikor Tito elvtárs látogatást tett Bulganyin elvtársnál, ugyancsak ilyen fesztelen légkörben telt el az idő. Miközben a szovjet és a jugoszláv államférfiak beszélgettek, Bulganyin elvtárs Tito elvtárs felé fordulva mosolyogva jegyezte meg:
- Hallottam, hogy két neves államférfi, nevezetesen Tito és Hruscsov vasárnap esti gyalogos sétájuk során fagylaltozni tértek be egy moszkvai kis cukrászdába. Csak amikor fizetésre került volna a sor, akkor vették észre, hogy egyiküknél sincs egy kopejka sem.
Valaki közbeszólt, hogy még útlevél sem volt Tito elvtárs zsebében. Bulganyin elvtárs tréfás megjegyzésére általános derű közepette, mosolyogva válaszolt Tito elvtárs:
- Valóban így volt.

A jugoszláv vendégek moszkvai látogatásának mai legnagyobb eseménye, hogy moszkvai idő szerint délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint 9 órakor) megkezdődteka Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége és a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság vezetői között tárgyalások.
A tárgyalásokról e sorok diktálása közben még nem adtak ki semmiféle hivatalos tájékoztatót.

Oleg Vinogradov

Kövesse Tito látogatását lépésről lépésre, percről percre:

A szovjet főváros szeretettel és barátsággal fogadta Tito elnököt

Tito elnök különvonata áthaladt a szovjet határon

Tito elnök átutazott Bukaresten