A könyvhét elé

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Esti Budapest:


A könyvheti könyvekből:

Vlagyimir Iljics Lenin: Rövid életrajz (Szikra Kiadó)

Lukács György: Az ész trónfosztása (Akadémiai Kiadó)

Máté György: Szikrától lobban a láng (Művelt Nép Kiadó)

Illyés Gyula: Kézfogások (Magvető Kiadó)

Vészi Endre: Csillagtérkép (Szépirodalmi Kiadó)

de még számos könyv között válogathat az ünnepi könyvhét sátraiban

könyvhéta mai magyar irodalombelső vitáiról


Éppen mert az új magyar irodalmat állítjuk az ünnepi könyvhét középpontjába, könyvkiadásunk igyekszik bő, gazdag választékot nyújtani mai íróink műveiből. Természetesen lehetetlen volt minden egy év óta megjelent munkát könyvheti könyvként szerepeltetni. Lehetetlen volt, mert a nagyon bő lista megnehezíti az olvasók és az eladók tájékozódását, de lehetetlen volt azért is, mert az utóbbi időkben megjelent művek közül jónéhány teljesen, vagy nagy részben elfogyott. A kiválasztott munkák nagyobb része magára a könyvhétre jelent meg, de vannak olyan könyvheti könyvek is, amelyek két-három hónappal ezelőtt láttak napvilágot.

mek.oszk.hu

Köpeczi Béla ('70-as évek elején)

fiatalabb, ismeretlenebb íróink maiklasszikus magyar irodalom ifjúsági és gyermekművek


Végül úgy gondolom, helyes volt az a törekvés is, hogy ne csak a "magyar globus" irodalmával ismerkedhessék meg az olvasó, hanem igyekezzünk betekintést adni a külföldi irodalomba is. Itt is elsősorban a mai írók műveire hívtuk fel a közönség figyelmét.


Reméljük, hogy az ünnepi könyvhétre megjelenő könyvek gazdagsága kielégíti az olvasók sok irányú érdeklődését és hozzájárul ahhoz, hogy az eddiginél jobban megismerjék és megszeressék az új magyar irodalmat.

Köpeczi Béla

Köpeczi Béla (1921-) 1967-től volt az MTA tagja, 1970-1971-ben főtitkárhelyettese, 1971-1972-ben megbízott főtitkára, majd 1972-1975-ben főtitkára. 1975-1982-ben ismét az MTA főtitkárhelyettese volt, majd 1988-ig művelődési miniszter. Ő a háromkötetes Erdély-monográfia szerkesztője.