Megmozdultak a munkások Angliában

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népszava:

A Standard újból felmondott
Az "automatizálási csata" súlyos fordulata

A coventryi Standard autómotorgyár vállalatvezetősége egyheti felmondással elbocsátott 2600 munkást. A felmondásokat ezúttal véglegesnek szánják. Emlékezetes, hogy nemrégen, amikor a termelés automatizálása miatt ideiglenesen, három hónapra akartak elbocsátani 3500 munkást, a gyár tizenegyezer munkása sztrájkkal tiltakozott. A gyárvezetőség akkor visszavonta döntését és tárgyalásokat kezdett a szakszervezetek vezetőivel.


Kétheti tárgyalások után Dick vezérigazgató most még az eredetinél is súlyosabb, végleges elbocsátási döntést közölt, arra hivatkozva, hogy február óta heti hatszáz autóval esett vissza a termelés. A küzdelem kimenetelét feszülten figyeli az egész angol munkásság, mert ez az első nagy "automatizálási csata" Angliában.


http://www.motoringpicturelibrary.com

A gépek győznek. Standard autómotorgyár

Standard-gyár Egyesült Gépipari Szakszervezet Szállítási és Általános Szakszervezet YorkbanStandard-gyári


Közben egy másik sztrájkot, a birminghami Norton motorkerékpárgyár dolgozóinak munkabeszüntetését hivatalosan ismerte el az Egyesült Gépipari Szervezet. A vitát itt is elbocsátás robantotta ki: 26 munkást minősítettek létszámfelettinek, s ezért 270 munkás sztrájkba lépett. A gyárvezetőség válaszul őket is elbocsátotta. A gépipari szakszervezet most utasította több, mint ötszáz Norton-gyári tagját a munka azonnali beszüntetésére.


Csütörtökön egyébként a Gépipari és Rokonszakmák Munkáltatóinak Szövetsége úgy döntött, hogy visszautasít minden további bérkövetelést. Ez az első válasz Macmillan pénzügyminiszter múlt pénteki bérfagyasztási felhívására. A gyárosok tanácskozását azért hívtuk össze, hogy mérlegeljék az Egyesült Gépipari Szakszervezet legutóbbi országos értekezletének bérkövetelési határozatát. Hasonló bérkövetelési határozatot hozott a villanyszerelők, az öntők, az építőipari munkások, valamint a kazánkovácsok szakszervezetének országos értekezlete.


A pénzügyminiszter csütörtökön a Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetségében újabb bérfagyasztási beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy kockán forog a bérek és árak állandó kölcsönös emelkedése következtében a munkaalkalom. Macmillan azzal érvelt, hogy egyes angol exportőrök olyan heves konkurenciával találkoznak német, amerikai, japán és más cégek részéről, amelyre egészen az utóbbi időkig nem volt példa.


Mick Bennett