Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tito elnök nyilatkozata

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Nép)




Joszip Broz-Tito, a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság elnöke Szovjetunióba való elutazása előtt a TASZSZ belgrádi tudósítójának kérésére a következő nyilatkozatot tette:

A szovjet kormány meghívására elvtársaimmal együtt látogatásra utazom a Szovjetunióba. Nagy megelégedésünkre szolgál ez az utazás, mivel bizonyosak vagyunk abban, hogy nemcsak sokoldalú eszmecserét folytathatunk a két országot érdeklő különböző problémákról és nemzetközi jellegű problémákról, hanem megismerkedhetünk azokkal a hatalmas sikerekkel is, amelyeket a Szovjetunió a háborút követő időszakban elért.

http://www.titoville.com

Utazásunk célja és óhajunk a szilárdabb együttműködés kiépítése Jugoszlávia és a Szovjetunió között


nagy megelégedéssel összefűznek óriási áldozataiértigen gyors rendeződésének eredményét

egyenjogú tökéletesen világos és szilárd jelleget kapottkétségessé tehetnékfüggetlen helyzete elvesztésének veszélye fenyegeti


Többé nincsenek közöttünk nagy és nehezen megoldható problémák. Eredményesen felszámoltunk csaknem minden negatívumot, ami a múltban felhalmozódott, kölcsönösen levontuk ebből a következtetéseket és kiépítettük az utat a sokoldalú gazdasági, politikai és kulturális együttműködéshez. Gazdasági együttműködésünk igen pozitív eredményeket hozott, és meg kell mondanom, hogy teljes mértékben elégedettek vagyunk ezekkel az eredményekkel, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy ebben a vonatkozásban még nem jutottunk el a határhoz, és vannak lehetőségek a gazdasági együttműködés további kiszélesítésére és elmélyítésére, ami még jobban megerősíti kölcsönös bizalmunkat.


Ami kulturális együttműködésünket illeti, ez még fejlődésének kezdeti szakaszában van. Nézeteim szerint semmi akadálya sincs annak, hogy ez az együttműködés tovább bővüljön és erősödjék, mivel a Szovjetunió a kulturális eredmények óriási kincsestárával rendelkezik, s ezt népeink nagyra értékelik. Ez is igen fontos hozzájárulás különböző kulturális eredményeink jobb kölcsönös megismeréséhez.


Ami a külpolitikai kérdésekben megnyilvánuló együttműködésünket illeti, azt tartom, hogy nem szabad lebecsülni azokat az eredményeket, amelyeket eddig elértünk, mivel a Szovjetunió és Jugoszlávia közös nézeteket vall olyan nagy fontosságú kérdésekben, mint például a leszerelés, a kollektív biztonság, a béke és aktív egymás mellett élés, a béke megszilárdítása, a nemzetközi gazdasági és kulturális együttműködés stb. Ha eltérnek nézeteink néhány nemzetközi esemény vonatkozásában, ezek jelentősége nem lényeges. Véleményem szerint ez normális olyan államok viszonylatában, amelyek önálló külpolitikát folytatnak.
Magától értetődő dolog, hogy a külpolitikai együttműködés fejlesztésének folyamatában azonos nézetekkel lehet majd elérni azokra a problémákra vonatkozóan is, amelyekben most különböző véleményt vallunk. Ha elemezzük kormányunknak az utóbbi időben folytatott külpolitikáját - amelynek legfőbb célja a béke megőrzése és a nemzetközi együttműködés, a békés egymás mellett élés megteremtése az államok között, függetlenül azok belső rendszerétől - úgy hiszem, nem lehet kétségbe vonni, hogy utazásunk célja és óhajunk a szilárdabb együttműködés kiépítése Jugoszlávia és a Szovjetunió között.


A Szovjetunióba indulva Jugoszlávia népei nevében forró üdvözletem küldöm a Szovjetunió népeinek, boldogságot és további sikereket kívánok nekik fejlődésükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről