Kellemes, jó üdülést!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Hazánk legszebb tájai várják a nyaralókat. Sok üdülőotthonban már pezseg az élet, más helyeken az utolsó előkészületek folynak a nyári vendégek fogadására.

Az idén körülbelül 180 000 dolgozó és 23 000 gyermek részesül a SZOT útján kedvezményes üdülésben. Csupán a nyári hónapokban 123 000 dolgozó pihen, szórakozik majd az üdülőhelyeken, gyógyfürdőkben, közülük kereken 100 000 a Balatonnál. Üdülésük költségeinek nagy részét, 80 százalékát az állam viseli. De még körülbelül ugyanennyien utaznak szabadságra az üzemek, a vállalatok, a hivatalok saját üdülőibe.


Államunk hatalmas összegeket fordít üdülőotthonok beruházási költségeire, szépítésére, bővítésére, tökéletesebb felszerelésére. Csupán 1956-ban 15 millió forint jutott új berendezési tárgyakra. Csaknem 300 üdülőt tataroztak, alakítottak vagy nagyobb karbantartási munkával tették kellemesebbé, kényelmesebbé, barátságosabbá. Nem kis összegeket áldoztak egyes üdülőhelyek újabb parkosítására. A többi között korszerűbb, szebb lesz a pedagógusok soproni üdülője is. E nyáron nyitja ki először kapuit Balatonfüreden a SZOT nyolcmillió forint beruházással épült, 200 férőhelyes szanatóriuma, ahova betegségmegelőzésre vagy utókúrára utalnak majd be enyhébb ér- és szívbántalmakban szenvedő betegeket.

SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa): Az 1948-as kommunista hatalomátvétel után létrehozott, az MDP, majd az MSZMP vezetése alatt álló egységes szakszervezet irányító testülete. Megalakításával a kommunista párt célja az volt, hogy felszámolja a valódi ágazati és egyéb szakszervezeteket, és az egységes szervezet révén teljesen befolyása alá vonja a szakszervezeti mozgalmat. Míg korábban a szakszervezetek a munkások, illetve a tagok valódi érdekvédelmét látták el, addig a SZOT központi tevékenysége az volt, hogy egyfajta áttételként végrehajtassa az aktuális ötéves terveket, munkaversenyeket szervezzen, biztosítsa a kommunista párt által kitűzött célok és termelési eredmények elérését. A SZOT felépítése ugyanolyan központosított és hierarchizált volt, mint a kommunista párté, központi orgánuma a Népszava volt, amely 1948-ig a Magyarországi Szociáldemokrata Párt napilapjaként jelent meg. A SZOT egyik legfőbb irányítója Gáspár Sándor, aki rövid megszakítással 1952-től a rendszer bukásáig annak élén állt.

A lehetőségekhez mérten megjavítja a SZOT az idén az üdülőotthonokban az ellátást, hiszen a jó, változatos étkeztetés hozzátartozik a kellemes üdüléshez. Balatonföldváron a SZOT saját gazdaságot, sertéshizlaldát létesített, hogy jobb legyen az üdülőotthonok húsellátása. Az idén több üdülőhelyen, ahol megfelelő konyha és elegendő személyzet van, bevezetik a választható kettős menürendszert, amit bizonyára örömmel fogadnak a dolgozók. S hogy a szórakozási lehetőségek is javuljanak, több helyütt, így Siófokon, Balatonföldváron és Hévízen újjáépített szabadtéri színpadon rendezik meg a színházi estéket.


Mindez azt mutatja, hogy a párt és az állam körültekintő gondoskodása folytán megnőttek a szakszervezetek lehetőségei, jobban kielégíthetik a beutaltak kívánságait, s a dolgozók általában zavartalan, vidám két hetet tölthetnek az üdülőhelyen.


Természetesen az anyagi lehetőség nem minden, még nem biztosíték arra, hogy az üdülők jól érzik majd magukat. Nagyon sok függ az üdülőotthonok vezetőitől, dolgozóitól, hogy szívvel végezzék sok türelmet, megértést követelő munkájukat, s azon legyenek, hogy üdülő dolgozótársaik megelégedetten, kipihenve térjenek haza. Messzemenően vegyék figyelembe a beutaltak kívánságait, észrevételeket, javaslatait. Az utóbbi évek során sok tapasztalatot szereztek az üdülőházak vezetői, s most fontos, hogy ezeket megszívleljék.

Gondoljunk csak arra, mennyi bosszúságot okozhat, ha az üdülőotthon elhanyagolt, a szobákat nem tartják eléggé rendben; vagy ha az étrend egyhangú, nem veszi figyelembe az évszak adottságait, nincs benne friss főzelék vagy később gyümölcs; s ha szinte órákat kell várni, amíg megebédelhet az ember. Sok üdülő pihenését, szórakozását keserítheti meg az is, ha nincs színvonalas, érdekes, rendszeres kultúrműsor; ósdi a könyvtár; gyatra vagy hiányos a sportfelszerelés; gondozatlan a strand; vagy csorba minden lemez és recseg a rádió. Az üdülőhelyek, üdülőházak kulturáltsága még sokfelé nem megfelelő. Pedig a legtöbb dolgozó örömmel készül arra, hogy a szabadság heteiben ő is sokat olvasson, sportoljon, táncoljon. Az ügyes, lelkiismeretes üdülővezetőknek mindent meg kell tenniök, hogy az üdülővendégek jogos kívánságait kielégítsék.

Az üdültetés jó megszervezéséhez elengedhetetlen az is, hogy az üdülőhelyeken megfelelő legyen a kereskedelem, a vendéglátóipar munkája. Üdülés közben az ember szívesen jár el szórakozni. A legtöbb üdülőhelyen gondot is fordítanak erre, van elég cukrászda, táncos hely, kellemes vendéglő, büfé, a Balaton mentén kedves színfoltok az élelmiszerekkel általában gazdagon felszerelt "gombák". Ám nem csupán a legnagyobb üdülőhelyeken kell gondoskodni e lehetőségekről. Tavaly méltán panaszkodtak a dunai nyaralók, hogy a leglátogatottabb környékeken sincs elég büfé, bolt, sátor.

Előfordult az is, hogy még sok helyütt elrontják a szórakozást a méregdrága árak. Az üdülőhelyeken a vendéglátóipar üzemei gyakran önmagukat léptetik elő, nem annyira a színvonalat, mint az árakat tekintve. Helyes, ha a kereskedelmi szervek és a helyi tanácsok állandóan ellenőrzik az üdülőhelyek kereskedelmi és vendéglátóipari hálózatát.

Ha üdülésről van szó, nem szabad megfeledkeznünk az üdülőházakon, beutalásokon kívül pihenő, szórakozó dolgozókról sem. Sok ezer ember például turistautakkal tölti el szabadságidejét. Országunkban évről évre több turistaház várja a természetjárókat. A tapasztalatok azonban arra vallanak, hogy nem minden turistaházban jó a természetjárók ellátása. Egyes turistaházak ápolatlanok, éléskamrájuk, italraktáruk szegényes. Pedig ez csupán szervezés dolga, s minden turistaház jól felszerelve fogadhatná vendégeit. Fel kell hívni a figyelmet a csónakházak, strandtelepek és általában az egész Római-part rendbentartására is, hiszen a hét végén, ünnepnapokon itt is sok-sok család keres felüdülést, szórakozást.

A dolgozók jó munkájának eredményei révén állandóan javíthatjuk a széleskörű üdültetés rendszerét. A szakszervezetek és az üdülőotthonok dolgozóinak megtisztelő feladata, hogy elősegítsék: szép üdülőhelyeinken még vidámabb, még szebb és kellemesebb legyen az élet.