Hazautaztak a Német Demokratikus Köztársaságból a leszerelt szovjet katonák első csoportjai

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Esti Budapest)

A Szovjetunió kormányának ismert határozata értelmében több mint 30000 fővel csökkentik a Német Demokratikus Köztársaságban állomásozó szovjet csapatok létszámát. A német demokratikus sajtó közli, hogy a leszerelt szovjet katonák első csoportjai már hazautaztak a Német Demokratikus Köztársaságból.

A herzbergi kerületben lévő Falkenbergben a lakosság ünnepélyes külsőségek között vett búcsút a leszerelt szovjet katonáktól. A városka pályaudvarát ez alkalomból a Német Demokratikus Köztársaság és a Szovjetunió zászlóival, valamint békejelszavakat hirdető és a német-szovjet barátságot éltető transzparensekkel díszítették fel. Kirnyeszov szovjet ezredes a rögtönzött ünnepségen kijelentette:

"A szovjet kormánynak a hadsereg létszámcsökkentéséről hozott határozata újra megmutatta, hogy a Szovjetunió eltökélten munkálkodik a béke megszilárdításán."

Az ezredes és a hazautazó szovjet katonák képviselői hangsúlyozzák, hogy a Szovjetunió népei továbbra is hű barátságot kívánnak a német néppel. A lakosság nevében Hona Müller, a Demokratikus Németország Német Frontja járási bizottságának titkára mondott köszönetet azért a nagy segítségért, amelyet a szovjet katonák a német-népnek a békés építőmunkában, valamint az első német munkás-paraszt állam megerősítése és megvédelmezése terén nyújtottak.

A falkenbergiek szívélyes kézszorítással és kendőlobogtatással búcsúztatták a hazatérő szovjet katonákat.

Stassen: Ma kisebb a bizalmatlanság a Szovjetunió és az Egyesült Államok között

A londoni rádió jelenti, hogy Stassen, Eisenhower különleges leszerelési tanácsadója, az Egyesült Államok képviselője a londoni leszerelési tárgyalásokon, pénteken sajtóértekezletet tartott, amelyen bejelentette: május 20-án megkezdi tanácskozásait. Washingtonban egy nyolctagú amerikai szakértőcsoport, hogy áttekintse és megvizsgálja a londoni leszerelési tárgyalások egész anyagát. Stassen megjegyezte, hogy a csoport tanulmányozni fogja a szovjet kormány bejelentését is az 1200000 katona leszereléséről. Kijelentette azt is, hogy ez idő szerint kisebb a kölcsönös bizalmatlanság a Szovjetunió és az Egyesült Államok között, mint ezelőtt öt évvel.

"A nagyhatalmak közötti bizalmatlanság megszüntetése - mondotta - egyike a legfontosabb problémáknak a jelenlegi világpolitikai helyzetben".