Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Katolikus Püspöki Kar kérése a Minisztertanácshoz

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!


Szabad Nép:

A Magyar Püspöki Kar május 11-én tartott értekezletén felmerült a Püspöki Kar Elnökségének kérdése. A kérdés legsimább megoldásának látszik a kalocsai érsek visszatérése főegyházmegyéjébe. Hogy ez lehetővé váljék, amnesztiát kérünk számára avégből, hogy érseki székébe visszatérve joghatóságát zavartalanul gyakorolhassa.

A püspöki kar az ő elnöklete alatt továbbra is abban a szellemben kíván működni, mint amelyet az elhunyt dr. Czapik Gyula egri érsek képviselt az egyház és állam békés viszonya érdekében, és előmozdítani kívánja a Magyar Népköztársaság építő munkáját, hazánk békés fejlődését. Minden olyan törekvést, amely népünk jólétének emelésére irányul, megértéssel veszünk és a jövőben is támogatunk.

Mindszenty bíborost 1948 karácsonyán őrizetbe vették és a következő hónapban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A bíróság indoklása szerint Mindszenty egy "bíbornoki talárban garázdálkodó kém, áruló és valutacsempész". A főpásztor megleckéztetése régi vágya volt Rákosiéknak, de a bírósági elitéltetéstől egy darabig ódzkodtak. Miután sem a zsarolás, sem a fenyegetés nem használt, Rákosi a koncepciós per mellett döntött. Már csak azt kellett elérni, hogy a Vatikán is mondjon le Mindszentyről, és a pápa nevezzen ki egy "együttműködésre alkalmas" püspököt. Kommunista részről Czapik Gyula neve merült fel. Rákosiék a meggyőzés (zsarolás) minden eszközét igénybe vették (pl. a papok bebörtönzésével való fenyegetés stb.) XII. Piusz azonban hajthatatlan maradt és 1949 januárjában a magyar főpapokhoz intézett nyílt levelében elítélte a hercegprímás elleni eljárást, és az egyházi méltóságokat további "bátor helytállásra" buzdította, a kollaboráns főpapok tevékenységét pedig elítélte. Czapik helyett például Grősz Józsefre ruházta át Mindszenty jogosítványait, amit a kalocsai érsek 1951. májusi letartóztatásáig gyakorolhatott. A bebörtönzött Grősz helyére - az egyetlen szabad érsekként - Czapik került, aki haláláig, 1956. április 25-ig vezette a magyar katolikus egyházat. A püspöki kar kérésére 1956. május 12-én Grősz kegyelmet kapott, és május 19-én visszatért a megüresedett érseki székbe. Grősz az egyház működési feltételeinek biztosítása érdekében együttműködésre törekedett az állammal.

1951-1956 között - az egyetlen szabadlábon maradt érsekként - Czapik Gyula volt a püspöki kar elnöke. Mindszenty bíborostól eltérően kereste a kompromisszum lehetőségét a hatalommal.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről