Tito elnök franciaországi tartózkodása

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép: Párizs, május 10. (Tanjug)

Tito elnök franciaországi tartózkodásának negyedik napján reggel Párizsból motorvonaton Sommesouis-ig utazott, majd onnan gépkocsin folytatta útját, a Mailly melletti, nagy katonai táborba: Champ de Mailly-ba , ahogy Cogni tábornok, Metz katonai kerületének parancsnoka fogadta.


Tito marsallt Bourges-Maunoury francia hadügyminiszter kísérte.
Tito elnök és a kíséretében lévő személyek megtekintették a katonai tábort és az ott levő korszerű fegyvereket, s végignézték a francia hadsereg egységeinek díszfelvonulását.
Cham deMaillyból Tito elnök motorvonaton Chalons-sur-Marne-be utazott, ahol megtekintette a legnagyobb francia tüzértiszti iskolát. A tüzértiszti iskola növendékei díszbeszédet rendeztek tiszteletére.


Az esti órákban Tito elnök kíséretével együtt visszaérkezett Párizsba, részt vett azon a vacsorán, amelyet Christian Pineau francia külügyminiszter rendezett tiszteletére. A vacsora folyamán Pineau külügyminiszter és Tito elnök pohárköszöntőt mondott.
A vacsora után Pineu külügyminiszter nagyszabású fogadást rendezett a jugoszláv vendégek tiszteletére.

A Borba a francia-jugoszláv tárgyalásokról Belgrád, május 10. (TASZSZ)

A jugoszláv lapok behatóan foglalkoznak Tito elnök franciaországi útjával.
A francia és jugoszláv államférfiak tárgyalásai - írja a Borba - olyan légkörben folynak, amelyet mind a két fél szívélyesnek és barátinak tekint.


Az eddigi eszmecsere - mutat rá a Borba - az alapvető problémákra vonatkozó nézetek hasonlóságának eredményeképpen, sok kérdésben megegyezéshez vezetett. Nem kétséges - írja a Borba - hogy a tárgyalásokon felszínre kerültek bizonyos eltérések is, amelyek a két ország rendszerének és helyzetének különbözőségéből adódnak. De az a lényeg, hogy ezek az eltérések nem akadályozzák meg a jugoszláv és francia államférfiakat abban, hogy egyetértésre jussanak egyes kérdésekben.


A francia és jugoszláv államférfiak a világ békéjét érintő alapvető kérdésekben közös nézeteket vallanak.

Korábban.