Gyorsítsuk meg az árvízkárok helyreállítását!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Nép)

Az árvízkárok helyreállítására alakult kormánybizottság szombaton az árvíz sújtotta területekre utazott. A bizottság - melynek Apró Antal elvtárs, a Minisztertanács elnöke, a Politikai Bizottság tagja az elnöke, tagjai Erdei Ferenc elvtárs, a Minisztertanács elnökhelyettese, Bebrits Lajos elvtárs, közlekedés- és postaügyi miniszter, Szabó János elvtárs város- és községgazdálkodási miniszter, Szíjártó Lajos, építésügyi miniszter, valamint más tárcák miniszterhelyettesei - a helyszínen megvizsgálta a helyreállítási munkákat, és beszámoltatta a helyi szervek vezetőit.

A helyreállítási kormánybizottság első ülését Szekszárdon tartotta. A helyi szervek vezetőinek beszámolói során megállapították, hogy az árvízkárok megállapítása lényegében befejeződött. Sok árvíz sújtotta községben hozzákezdtek a megrongálódott épületek bontásához.
Sok építőanyag érkezett az árvíz sújtotta terültekre, de kormánybizottság megállapítása szerint az ideérkezett építőanyag mennyisége korántsem kielégítő, lényegesen kevesebb, mint amennyit a kormány áprilisra előirányzott.
Ezért felelősség terheli az Építésügyi Minisztériumot, és a Belkereskedelmi Minisztérium TÜZÉP-igazgatóságát.

" Az építőanyagok pontos szállítása azt jelenti, hogy biztosítsuk annak a kormányhatározatnak a betartását, amely októberi határidő tűzött ki az árvízkárosult lakosság házainak felépítésére. Ha azonban nincs elég építőanyag, ez súlyosan veszélyeztetheti a határidő betartását" - mondotta Apró Antal elvtárs.
A kormánybizottság felelőssé tette Szíjártó Lajos elvtársat, hogy a következő hetekben, terv szerinti ütemezésben, biztosítsa az árvíz sújtotta terültek építkezéseihez szükséges anyagot, és kötelezték Bebrits Lajos elvtársat, hogy tegyen határozott intézkedéseket, az építőanyagok szállításának meggyorsítására.

A helyi szervek vezetői elmondták, hogy elősegítené az uszályok, vagonok gyors kirakását, ha szállítószalagokat, emelődarukat kapnának. Bebrits elvtárs ígéretet tett, hogy a Közlekedésügyi Minisztérium napokon belül elküldi a szükséges technikai eszközöket. Határozatot hozott a kormánybizottság arra, hogy a lebontott épületek használható anyagát - amennyiben az árvízkárosult más helyen építkezik - díjmentesen szállítsák az építkezés helyére.
Bogyiszló község újjáépítéséhez egyébként - a Dunától a községig még hat és fél kilométer hosszúságú iparvágányt fektetnek le , hogy ezzel is meggyorsítsák az építőanyagok szállítását. A Közlekedésügyi Minisztérium vezető vállalták, hogy a még hátralevő négy és fél kilométer sínpárt május 20-ig lefektetik.

Az ülés résztvevő megállapították, hogy az ország lakossága nagy erőfeszítéseket tesz az árvízkárosultak megsegítésére. Jelenleg különösen fontos volna olyan faanyagok helyszínre szállítása, amelyek meggyorsítanák az építkezéseket. Apró elvtárs javasolta, szólítsák fel a vállalatokat, üzemeket: küldjenek az árvízkárok helyreállítására épületfát, ablakokat, ajtókat.
Mohácson a bizottság tagjai meghallgatták Dégen Imre elvtársnak, a Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének beszámolóját. Dégen elvtárs elmondta, hogy május 15-ig befejezik a gátszakadások elzárást és június 1-ig szélesítik és magasítják a gátakat.
Jelenleg kellő technikai erő - lánctalpas traktorok, dömperek, billenő tehergépkocsik - segítik a gátelzárás munkáját. Mohács-szigeten az 52 ezer hold elöntött területből még ötezer holdon víz van.

Előzetes számítások szerint a vizet két hónap alatt vezetik le.

A bizottság megállapította, hogy a Vízügyi Főigazgatóság dolgozói jelentős munkát végeztek az elöntött területek vízének levezetésénél, és felkérte Dégen Imre elvtársat, hogy a víz levezetését gyorsítsák meg.
A kormánybizottság ezután kiment a Mohács-szigeti árvíz sújtotta területre, a helyszínen is megvizsgálta a helyreállítási munkákat, majd Baján is beszámoltatta a helyi vezetőket. A bizottság számos további határozatot hozott annak érdekében, hogy az árvíz sújtotta lakosság mielőbb tető alá kerüljön.

(Tudósítónktól)