Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"A Szovjetunió és Jugoszlávia - örökre együtt!"

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Szabad Nép)

Ma írják alá a szovjet-jugoszláv közös nyilatkozatot

A szovjet-jugoszláv barátság gyűlése a moszkvai Dinamo stadionban

Kedden folytatódtak a szovjet-jugoszláv tárgyalások. A tanácskozásokról nem adtak ki hivatalos jelentést. Megfigyelők szerint azonban valószínű, hogy a tárgyaláson újra megvitatták a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége együttműködésének kérdéseit is. Mindenesete hamarosan ismerni fogjuk a záróközleményt, amely bizonyára választ ad a problémákra. A záróközlemény aláírására egyébként - a kedden közölt programtól eltérően - szerdán délután kerül sor a Kremlben.

Délután 5 órakor nagygyűlésen találkozott Moszkva népe Tito elvtárssal és a jugoszláv küldöttséggel. A Dinamo stadionban és környékén mintegy 100 000 ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Hruscsov és Tito elvtárs beszédét. A stadionhoz vezető útvonalakon tízezrek sorfala között haladtak végig a Szovjetunió Kommunista Pártja és a szovjet kormány vezetői és a jugoszláv küldöttség. A gyönyörűen feldíszített pályán fiatal sportolók színes serege várta a vendégeket. Perceken át zúgott a taps, amikor Bobrovnyikov, a moszkvai város tanács elnöke megnyitotta a nagygyűlést, Leonov munkás, a Sarló és Kalapács-gyár dolgozója, majd Petrovszkij akadémikus beszélt, utána Hruscsov elvtárs lépett a mikrofonhoz. A beszédet újra és újra félbeszakították a lelkesen ünneplő tömegek, amelyek kitörő örömmel vették tudomásul a Szovjetunió Kommunista Pártja és a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége közötti együttműködés fejlődéséről mondottakat. Hruscsov elvtárs 30 perces beszéde után Tito elvtárs szólalt fel. Oroszul beszélt, és mint itt-tartózkodása óra már annyiszor, a hatalmas ünneplés miatt alig tudta megkezdeni beszédét.

A nagy jelentőségű beszédek után a jugoszláv és a szovjet himnusz hangjai közepette véget ért a nagygyűlés: kék és piros mezes sportolók zászlóikkal eleven betűket írtak a zöld gyepre. Tízezrek fergeteges hurrája fogadta az egymás után felragyogó betűket: "Béke és barátság! A Szovjetunió és a Jugoszláv Népköztársaság - örökre együtt!"

Nehéz jellemezni ennek a nagygyűlésnek forró hangulatát, hiszen nap nap után a barátság felejthetetlen tüntetéseinek vagyunk tanúi. Ezért talán elegendő volt a tények puszta rögzítésére szorítkozni. Tito és Hruscsov elvtárs beszéde ugyanis kellően megmutatja, milyen erővel bontakozott ki a szovjet és a jugoszláv nép nagy barátsága és együttműködése, amely a nemzetközi munkásmozgalomnak és a világbékéért vívott küzdelemnek egyik legfontosabb tényezőjévé válik.

A szovjet és a jugoszláv vezetők a nagygyűlés végeztével a stadionokban maradtak, és megtekintették az atlétikai versenyeket, valamint a moszkvai Lokomotív és a Torpedo labdarúgó-mérkőzését.

Kedden este a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottsága vacsorát adott Tito elvtárs és a jugoszláv elvtársak tiszteletére.

Fekete Sándor

Korábban: Hruscsov és Tito sajtótájékoztatója

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről