Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) jogi bizottsága felmentette a doppingvádak alól Michael Freundot, így a német klasszis megtarthatja a 2004-es, kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon egyéniben nyert aranyérmét.

Erről Lázár Zoltán tájékoztatott, aki éppen Freund mögött lett második, így ha elítélték volna riválisát, akkor kétszeres címvédőként - csapatban a magyarok nyertek - várhatta volna az augusztusi, aacheni lovasvilágjátékok keretében sorra kerülő idei vb-t.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A- és B-próba egyformán kimutatta a nyugtatóként használt valeriánsavat. A német lovas szerint a tiltott szer akkor kerülhetett négylábúja szervezetébe, amikor Magyarországon legeltette.

- Nem érzem magam vesztesnek az ügyben, hiszen én csak nyerhettem volna egy aranyérmet. Mindenesetre példátlannak tartom a felmentő határozatot, hiszen a többi lónak miért nem lett pozitív a tesztje? Pedig azok is legeltek a vb ideje alatt. A magyar szövetségnek 30 napja van arra, hogy fellebbezzen" - mondta Lázár.

A magyar szövetséget Fugli Károly főtitkár képviselte a frankfurti tanácskozáson. Beszámolója szerint korábban nem volt arra példa a lovassportban, hogy egy pozitív teszt után felmentő ítélet szülessen.

- Gondolkozunk a fellebbezésen, de mielőtt az elnökség döntene a kérdésben, egyeztetnie kell Zolival és a dobogós helyekben érintett, másik két nemzeti szövetséggel, amelyek szintén óvást fontolgatnak. - mondta Fugli.