Az olimpiára akarnak menni a sportmászók

Vágólapra másolva!
A torinói téli olimpiával egy időben rangos sportmászóviadalra kerül sor a játékoknak otthont adó régióban. A sportág nemzetközi szövetsége (UIAA) így kívánja felhívni a figyelmet arra, ideje a sportmászást olimpiai sporttá nyilvánítani.
Vágólapra másolva!

Miután sem a boulder-, sem a jég-, sem a sziklamászás nem olimpiai sportág, az UIAA vezetősége úgy döntött, összecsődíti a világ legjobb falmászóit a téli olimpia idejére. Az olaszországi Bardonecchia városában az olimpia ideje alatt minden este gyorsasági boulderversenyt fognak rendezni, melyre 35 sportmászót hívtak meg a világ minden tájáról - köztük a sportág olyan nagyságait, mint az amerikai Emily Harrington vagy a kanadai Mike Doyle.

A viadal persze sokkal inkább lesz egyfajta vidám, önfeledt fesztivál, mint hivatalos verseny, eredményt ugyanis nem fognak hirdetni - ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai amúgy is tiltanák (ezek értelmében ugyanis az olimpiával egy időben a játékoknak otthont adó régióban tilos bármilyen más versenyt rendezni). A seregszemle célja sokkal inkább a NOB figyelmének felkeltése: a sportmászás mára megérett arra, hogy felkerüljön az olimpia programjára.

A Torinótól 80 km-re fekvő Bardonecchia városa egyébként gyakorlatilag adta magát a fesztivál megrendezésére. Ezt a vidéket a falmászás egyik bölcsőjeként szokás emlegetni, miután a város adott otthont 1985-ben annak a Sport Rocchia nevű viadalnak, melyet azóta minden évben megrendeznek Arco Rock Master néven, és amely a boulder világának legendás, egyben egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetése.