Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlóan kezdődött számunkra a szegedi kick-box világbajnokság, amelyen a mezőny rekordlétszámú: 74 ország 1091 versenyzője nevezett. A szerdai nyitó napon érdekelt tizenhárom versenyzőnk közül tizenegyen sikerrel vették az első fordulót.

A nap legkellemesebb meglepetését a röszkei Rakó Dávid szolgáltatta, aki a semi-contact szakág 74 kilós súlycsoportjában, fantasztikus hajrával, látványos fejrúgásokkal győzte le a kanadai vb-ezüstérmes Perrinst. Az utolsó, harmadik menet előtt még 18-18 volt az állás, Rakónak innen sikerült tízpontos előnyt, ezáltal technikai KO-t elérnie.

"Nem örültem, hogy már ilyen korán egy nagyágyúval hozott össze a sorsolás, de érmet szeretnék szerezni, így a sztárokat is le kell győznöm. A következő körben hasonlóan nehéz ellenfél jön, hiszen a tavalyi Eb-ezüstérmes Di Marcóval kell küzdenem. De most már jöhet akár az oroszlán is!" - nyilatkozta győzelme után Rakó.

A vb nyitónapjának legfölényesebb győzelme is egy magyar versenyző, Jároszkievicz Krisztián nevéhez fűződik. A még középiskolás, 69 kg-os semi-contactos tehetség szintén tíz pont különbséggel verte ukrán ellenfelét, mégpedig 11-1-re, és kevésen múlt, hogy már az első menetben befejeződjön az összecsapás. Bár 17 évesek felnőtt vb-ken ritkán szoktak beleszólni az érmek elosztásába, Jároszkievicz képességei alapján esélyes akár a végső sikerre is. Az idei piacenzai Világkupán a 128-as tábláról indulva nyerte meg a súlycsoportoktól független, nyílt, úgynevezett Grand Champion viadalt.

Az eredményekkel méltán volt elégedett Zrínyi Miklós szövetségi kapitány: "Nagyon nehéz napon vagyunk túl, hiszen a sorsolás erős ellenfeleket sodort a mienk útjába, de szerencsére egyik versenyzőnk sem szeppent meg. Miután sorban jöttek a győzelmek, a többiek vállát egy kicsit már nyomta a teher, nehogy éppen ők legyenek, akik vereséget szenvednek. Dancsó Zoltán talán ezért is kapott ki egy orosz fiútól, de ő igazából a light-contactban erős, ezért nem kell félteni a folytatásban. Ha minden nap ilyen arányt tudunk produkálni, akkor igazán sikeres világbajnokság elé nézünk!" - nyilatkozta a szakvezető.

Eredmények, semi-contact:
férfiak, 69 kg, a 16 közé jutásért:
Jároszkievicz Krisztián - Jaremenko (ukrán) TKO a 2. menetben (11-1)

74 kg, a 16 közé jutásért:
Rakó Dávid - Perrins (kanadai) TKO a menetben 3. menetben (31-21)

84 kg, nyolcaddöntő:
Dancsó Zoltán - Puhajev (orosz) 8:15

nők, 55 kg, nyolcaddöntő:
Kovács Betty - Szogomonjan (moldáv) 19-16

light-contact:
férfiak, 69 kg, a 16 közé jutásért:
Olasz Attila - Bulatov (moldáv) 2:1

+94 kg, nyolcaddöntő:
Smajlovic Dzevad - Naderbeigin (iráni) 3:0

nők, 65 kg, nyolcaddöntő:
Hudák Mariann - Cukrov (horvát) 3:0

full-contact:
férfiak, 57 kg, nyolcaddöntő:
Kiss Gábor - Riszmagambetov (kazah) 0:3

60 kg, nyolcaddöntő:
Sándor Kornél - List (német) 2:1

67 kg, a 16 közé jutásért:
Szőke Róbert - Velazquez (mexikói) 3:0

71 kg, nyolcaddöntő:
Árvai Róbert - Sauprl (szlovén) 2:1

75 kg, a 16 közé jutásért:
Molnár Csaba - Konieczny (brit) 3:0

86 kg, nyolcaddöntő:
Döme Balázs - Lemmens (német) 2:1.