Vágólapra másolva!
A kisebb síterepeket ajánlja az Osztrák Fogyasztói Tájékoztató Szolgálat (VKI) a családosan téli üdülésre indulóknak, mert egy hatnapos síbérlet ára ezeken az osztrák vidékeken akár 100 euróval (kb. 25 ezer forint) is olcsóbb személyenként, mint a nagy téli üdülőközpontokban.

Ausztriában idén 3 és 14 euró (kb. 750 és 3400 forint) közötti összeggel drágultak a hatnapos síbérletek. A Kurier című napilap összeállítása szerint például a legdrágább a felvonóhasználati díj Ischglben, ahol hat napra 208 eurót (kb. 52 ezer forint) - a tavalyinál 6 euróval többet - kell fizetni személyenként. A lap 21 síterepet felsoroló táblázatának a végén a vorarlbergi Täler áll, ahol a hatnapos síbérlet személyenként 147 euróba (kb. 36 800 forint) kerül, azaz 3 euróval többe, mint egy évvel ezelőtt.

A fogyasztói tájékoztatói szolgálat Ausztria 50 síterepének az ártáblázatát hasonlította össze, és ezek alapján kimutatta, hogy a 20-30 kilométeres pályahosszúságú terepek jelentősen olcsóbbak a nagyobb üdülőközpontoknál. A jelentős árkülönbség nem csak a többnapos, hanem az egynapos síbérletekre is jellemző.

A VKI megfontolandónak tartja a nagyobb üdülőközpontokban a kombinált bérletek megvásárlását is, hiszen egy hatnapos túra alatt szinte lehetetlen végigsíelni például Arlberg 270 kilométer összhosszúságú pályahálózatát.

Mindent összevetve a VKI a stájerországi Gaberl és Hohentauern, valamint a tiroli Zahme Kaiser síterepeit ajánlja a családosoknak, mert ezeken a vidékeken a felnőtt síbérlet ára 6 napra 80 és 100 euró (kb. 20 ezer és 25 ezer forint) között van.

Ausztriában jelenleg több mint 3100 drótkötélpálya és felvonó működik, amelyek "utasforgalma" évente 500-550 millió között alakul. Az első drótkötélpályát még 1926-ban helyezték üzembe az alpesi országban, ahol a sípályák összhosszúsága 6 ezer kilométer, a síterepek összterülete pedig 23 325 hektár, azaz az ország területének 0,28 százaléka.